Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  V številnih regijah Čila divjajo obsežni požari, ki so terjali že več kot sto smrtnih žrtev, najhuje je v regiji Valparaíso. Svetujemo, da se izogibate tem regijam, spremljate lokalne medije glede zadnjih novic in upoštevate nasvete lokalnih oblasti. Aktualne informacije glede požarov objavlja Nacionalna služba za preprečevanje in odzivanje na nesreče Čila - https://senapred.cl/informate/eventos.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Svetujemo, da se na severu Čila predvsem v bližini meje s Perujem gibate zgolj po asfaltiranih cestah. Pred potovanjem preverite pri lokalnih oblasteh, katere poti in ceste so na tem območju varne. V bližini meje s Perujem in Bolivijo na severu Čila (regije XV, I in II) in tudi na meji z Argentino (regija XII) na jugu države so bila namreč postavljena minska polja. Čeprav je večina območij minskih polj označenih, so nekatere oznake oz. ograje stare in poškodovane, zato jih je težko opaziti.

 • Politična situacija

  Demonstracije, protesti in stavke so v Čilu pogosti, posebej v središču Santiaga. Večinoma potekajo mirno, a lahko postanejo nasilni. Policija lahko proti protestnikom uporabi solzivec in vodne topove. Protestom se izogibajte in v njih ne sodelujte. Protesti po vsej državi pogosto potekajo 11. septembra (obletnica vojaškega udara), 29. marca (dan mladega borca) in 1. maja (dan dela).

  Anarhistične skupine občasno izvajajo napade, večinoma v Santiagu, vključno z uporabo majhnih eksplozivnih naprav. Cilji napadov so predvsem banke (bankomati) in javni prevoz. V regiji Araucania, zlasti okoli Temuca, in regiji Bio Bio ter v okolici Los Lagos in Los Rios na jugu Čila, ki je območje tradicionalne poselitve domorodnega ljudstva Mapučev, so varnostne razmere napete. Organizirane skupine izvajajo napade na pripadnike varnostnih sil, posestva, vozila in industrijsko opremo, zato je pri potovanju na teh območjih potrebna dodatna previdnost. V regijah Biobío, Arauco, Cautín in Malleco so razglašene izredne razmere zaradi porasta nasilnih dejanj. Na območja je bila napotena vojska za pomoč regionalni policiji.

 • Kriminal

  Ulični kriminal je prisoten v mestih in na turističnih točkah, vključno z letališči, avtobusnimi postajami in pristanišči. Potnikom svetujemo pozornost, še posebej v nekaterih četrtih prestolnice Santiaga in naslednjih mest: Valparaiso, Viña del Mar, Calama, San Pedro de Atacama, Temuco in Pucon. Opaža se porast kriminalnih dejanj.

  Najpogostejše oblike kriminalnih dejanj so kraja s pomočjo odvračanja pozornosti, kraja torb, žeparjenje, vlomi v avtomobile. Posebej bodite pozorni na svoje stvari v priljubljenih kavarnah in restavracijah. Torb ne obešajte na stol in mobilnih telefonov na puščajte na mizi. Do številnih kraj prihaja na avtobusnih postajah, posebej ob vstopanju na avtobus ter ob vhodih in izhodih v hotelu, kjer ste nastanjeni. Tatovi prežijo na turiste, ki avtomobile najemajo. Slednje okradejo večinoma brez zavedanja pod pretvezo pomoči in potem, ko so jim na skrivaj na semaforju predrli pnevmatike.

  Možni so oboroženi ropi, predvsem v Santiagu in Valparaisu. Kriminalci lahko ob ropu uporabijo tudi kemična sredstva, ki žrtve onesposobijo za več ur. V bogatejših četrtih in na avtocestah prihaja do oboroženih ugrabitev avtomobilov višjega cenovnega razreda. Bodite pozorni na svojo okolico v bližini letališč, bencinskih servisov, parkirišč in plaž, med vožnjo in ob prihodu na vaš cilj ali domov. Rope izvajajo tudi lažni taksisti, tudi tisti, ki potnike nagovorijo na letališču. Uporabljajte le uradne letališčne taksije ali vnaprej rezervirana vozila. Taksijev na plačujte s kreditnimi karticami po koncu vožnje, da vam je ne zlorabijo.

  Če ste žrtev oboroženega ropa izročite gotovino in dragocenosti brez upiranja. Ob kraji avtomobila mirno in z rokami na vidnem mestu izstopite iz avta ter ga prepustite napadalcem.

  Svetujemo pazljivost v nočnih klubih in barih, zlasti na območjih Suecia in Bellavista v Santiagu, da vam v pijačo ne podtaknejo neželenih substanc.

  Nujna policijska pomoč je dosegljiva na telefonski številki 133.

  Bankomati: Pogosti so bankomati, ki imajo v reži bralca kartic vstavljen prevarantski aparat, ki kartico požre in je noče vrniti. Svetujemo, da uporabljate zgolj bankomate znotraj bank in nakupovalnih središč.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Na Velikonočnem otoku je bilo potrjenih nekaj primerov virusne mrzlice denge. Na severu Čila v Arici in Oarinacoti so zabeležili primere zike, denga in čikungunje. Bolezni se širijo s pikom okuženega tigrastega komarja, zato svetujemo zaščito pred piki komarjev z ustreznimi sredstvi (repelenti) ter s svetlimi oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami.

  V Santiagu, ki leži v kotlini, je zlasti v zimskih mesecih oz. od maja do septembra zrak lahko zelo onesnažen s smogom.

  Bodite pozorni na možnost pika strupenih pajkov (araña del rincón in araña de trigo). Predvsem pajek "araña del rincón" je zelo razširjen, ob njegovem ugrizu je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč. Priporočljivo je, da žival pokažete zdravniku.

  Pri kampiranju na potovanju veljajo previdnostni ukrepi proti hanta virusu, ki ga prenašajo miši oziroma njihovi iztrebki.

  Santiago in ostala večja mesta imajo dobro zdravstveno zasebno infrastrukturo, medtem ko stanje v javnih bolnišnicah ne dosega evropskih standardov. Zasebne bolnišnice so drage. Svetujemo sklenitev ustreznega potovalnega zdravstvenega zavarovanja oziroma zadostna finančna sredstva za kritje stroškov morebitnega zdravljenja v tujini in/ali repatriacije. Na Velikonočnem otoku je samo ena bolnišnica in njene zmogljivosti so omejene. Na splošno se kakovost zdravstvene oskrbe z oddaljenostjo od velikih mest zmanjšuje.

  Nujna medicinsko pomoč je dosegljiva na številki 131.

  Hrana in voda: Mnogo bolezni se lahko pojavi zaradi pokvarjene hrane ter okužene vode. Pred konzumiranjem vedno preverite stanje živil. Izogibajte se stika vode z očmi pri aktivnostih v vodi, posebej po poplavah ali močnem deževju.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  V skladu s čilsko zakonodajo se lahko tuje državljane izžene iz države zaradi sodelovanja v protestih in demonstracijah. Tuji državljani so lahko namreč izgnani zaradi vpletenosti ali spodbujanja nasilnih dejanj, ki bi lahko kršila lokalni javni red.

  Prepovedano je pitje alkoholnih pijač na ulicah, cestah, trgih, sprehajališčih in drugih javnih površinah.

  Agrikulture: V Čile je strogo prepovedano vnašanje kmetijskih izdelkov (hrana, živalski proizvodi), vključno s pakiranimi izdelki. Vse, kar prinesete s sabo nujno registrirajte.
  Zaradi visoke požarne ogroženosti je strogo prepovedano kurjenje v naravi, še posebej v nacionalnih parkih. Kurjenje v naravi v nacionalnih parkih se kaznuje z odredbo o prostovoljnem odhodu iz države v roku 72 ur (ali z izgonom). Povzročitelji gozdnih požarov so lahko kazensko in gmotno odgovorni za povzročeno škodo. Gasilci so dosegljivi na telefonski številki 132.

  Uživanje in posedovanje drog je nezakonito in kaznovano z zaporno kaznijo. Svetujemo, da sami pakirate svojo prtljago in da ne nosite prtljage drugih ljudi.

 • Vožnja in najem avtomobila

  V Čilu lahko s tujim vozniškim dovoljenjem vozite 3 mesece po vstopu v državo. Potrebno je dokazilo o turističnem statusu (ustrezen žig v potnem listu). Ob najemu avta poskrbite za sklenitev ustreznega avtomobilskega zavarovanja, vključno s poškodbami vetrobranskega stekla. Na Velikonočnem otoku sklepanje avtomobilskih zavarovanj ob najemu avtomobila ni možno. V primeru nesreče ali škode na vozilu boste morali popravilo plačati sami.

  Glavne prometnice v Čilu so v dobrem stanju in asfaltirane, medtem ko bo na podeželju potrebno višje vozilo s štirikolesnim pogonom. Vozne razmere v Čilu so zelo raznolike, od snega in ledu na jugu do peščenih puščav na severu. Pozimi so včasih zaprti višje ležeči mejni prehodi z Argentino v Andih (med julijem in septembrom).

  Zaradi ropov na križiščih in semaforjih imejte vrata avtomobila vedno zaklenjena in okna zaprta. V avtu ne imejte na vidnih mestih dragocenosti, gotovine ali telefona.

 • Denar

  Denar: čilski peso

  Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih in se izogibajte uličnim bankomatom. Svetujemo uporabo bankomatov nameščenih znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Čile je območje naravnih nesreč. Pogosti so potresi in možni cunamiji. Občasno lahko pride do izbruha katerega od aktivnih vulkanov. Državo pogosto prizadenejo hudi gozdni požari, ki so lahko uničujoči, se hitro širijo ter povzročajo zapore narodnih parkov in cest. Višje v Andih je podnebje visokogorsko, kjer je možno obilno sneženje. Reke v Andih in ob vznožju lahko ob dežju v gorah hitro narastejo.

  Seznanite se s postopki v primeru potresov in požarov. Spremljajte lokalne medije glede naravnih nesreč in upoštevajte nasvete lokalnih oblasti, vključno z evakuacijo.

  Informacije o potresih v Čilu so dostopne tudi na www.sismologia.cl. Spletna stran Nacionalne službe za nujne primere (Oficina Nacional de Emergencia) www.onemi.cl.

 • Priporočila

  Ob vstopu v državo je potrebna pozornost, da vam obmejni organi ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi. Mejni organi vam ob vstopu v državo izdajo t.i. turistično kartico (PDI), ki jo boste morali predložiti tudi ob prijavi v hotel. Hranite jo do konca potovanja, saj jo je potrebno predložiti mejnim organom ob odhodu iz države. Če jo izgubite lahko novo kartico dobite na policijskih postajah (Carabineros)

  Ob ogledih mest imejte s seboj fotokopijo svojega potnega lista, originalni dokument pa hranite na varnem mestu. S sabo ne nosite večjih količin denarja in dragocenosti.

  Če se boste ukvarjali z gorništvom (andinizmom) o tem obvestite lokalne oblasti in se za dodatne informacije obrnite na "Federación de Andinismo de Chile", Almirante Simpson 77, Santiago, Čile, telefon: (+56 2) 222-0888 (https://feach.cl). Reševalne službe v Čilu so dobre, možno je, da vam bodo storitve zaračunali.

  Na potovanje vzemite potovalni komplet prve pomoči, ki naj vsebuje tudi zdravila za pogoste potovalne bolezni.

 • Opombe

  Slovenski državljani za vstop v Čile vizuma ne potrebujejo. Za turistične obiske Čila mora biti vaš potni list veljaven za celotno predvideno obdobje bivanja v državi.

Vstop v Čile

Slovenski državljani za vstop v Čile vizuma ne potrebujejo, morajo pa biti pozorni na to, da jim oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.