Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vstop v Čile

Slovenski državljani za vstop v Čile vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani za vstop v državo vizuma ne potrebujejo, morajo pa biti pozorni na to, da jim oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Razmere v Čilu, december 2019

Od 18. oktobra dnevno potekajo večje demonstracije po Čilu. Zaradi protestov prihaja do incidentov in motenj potovanj v mestih kot so Santiago de Chile, Temuco, Iquique, Conception in Rancagua. Obstajajo poročila o obsežnejših protestih v nekaterih predelih mest Punta Arenas, Santiago, Viña del Mar, Arica, Puerto Montt, Valparaiso, Antofagasta in Iquique.

Policija se zaradi aktualne situacije lahko odziva na prijavo incidentov ali kraj počasnejše kot običajno. V Santiagu protesti potekajo v okolici trga Plaza Italia in pred predsedniško palačo La Moneda in v mestnih predelih Las Condes, Providencia, Puente Alto, La Maipu, Cisterna in Vitacuri. Prihaja tudi do cestnih zapor in barikad v okolici Santiaga na večjih cestah in mestnih vpadnicah.

Svetujemo, da brezpogojno upoštevate navodila in nasvete lokalnih oblasti in pozorno spremljajte poročanje lokalnih medijev ter se izogibajte predelom kjer potekajo protesti in demonstracije.

V skladu s čilskim pravom se lahko tuje državljane, ki obiskujejo ali živijo v Čilu, deportira zaradi sodelovanja v protestih in demonstracijah.

Vsa javna prevozna sredstva v Santiagu de Chile – vključno s podzemno železnico in avtobusi delujejo v omejenem obsegu.  Javni prevoz lahko deluje v omejenem obsegu tudi v drugih mestih po državi. Nekatere banke, nakupovalni centri, lekarne in supermarketi obratujejo s skrajšanim delovnim časom.

Še vedno lahko prihaja do zamud in odpovedi notranjih in mednarodnih poletov, zato se o statusu vašega poleta pred odhodom pozanimajte pri svoji letalski družbi. Če potujete na letališče, se pred potovanjem posvetujte s prevoznim podjetjem in si zagotovite dodaten čas za pot.

Nekateri kopenski mejni prehodi med Čilom in sosednjimi državami Argentino, Bolivijo in Perujem so trenutno ponoči zaprti. Če nameravate prečkati katero koli kopensko mejno točko, se pred potovanjem posvetujte s pristojnimi organi.

Zaradi obstoja mikro kriminalitete, popotnikom, ki potujejo v Čile svetujemo, da so pozorni  na glavnih turističnih točkah / krajih, še posebno v nekaterih mestnih četrtih Santiaga, San Pedra de Atacama in Pucona, tako podnevi kot ponoči (mestne četrti v mestih Suecia, Bellavista, Providencia in Santiago); v mestu Valparaiso in v nekoliko manjši meri v mestu Viña del Mar pogosto prihaja do kraj, ki so lahko tudi nasilne. Najpogostejši obliki kriminalnih dejanj sta kraja s pomočjo odvračanja pozornosti, kraja torb in žeparjenje.

S sabo ne nosite večjih količin denarja, dragega nakita ali dragih ur. Potni list pustite v hotelskem sefu in s sabo ves čas nosite fotokopijo potnega lista. Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih in če je možno se izogibajte bankomatom, ki so postavljeni na ulici in raje uporabljajte bankomate, ki so nameščeni znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

Eksplozije zemeljskih min večinoma prizadevajo živino in krajane, ki prečkajo mejo zunaj uradnih mejnih prehodov. Večina minskih polj je v bližini meje s Perujem in Bolivijo na severu Čila (regije XV, I in II) in na meji z Argentino na jugu (regija XII). Čeprav je večina minskih polj označenih, so nekatere oznake in ograje stare in poškodovane, zato jih je težko opaziti. Nekaj minskih polj sega prav do avtoceste. Svetujemo, da pred potovanjem preverite pri lokalnih oblasteh, katere poti in ceste so varni.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.