Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Visoka stopnja previdnosti: Premislite o nujnosti potovanja. Odsvetujemo potovanja iz turističnih in drugih razlogov, ki niso nujni. Če se odločite za potovanje svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Ciklon Mocha je 14. maja dosegel kopno blizu mesta Sittwe. Povzročil je znatno uničenje in poplave po zvezni državi Rakhine. Zgradbe in infrastruktura, vključno s cestami in letališči, so bile resno poškodovane.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Področja, ki jih je dovoljeno obiskati in tista, ki jih ni ter morebitne posebnosti za obiske, so na voljo na spletni strani Mjanmarskega Ministrstva za hotelirstvo in turizem (pod rubriko »Information«). Svetujemo, da pred odhodom za najnovejše informacije povprašate pri mjanmarskem veleposlaništvu.

  Odsvetujemo potovanja v obmejna področja s Tajsko, kjer prihaja do občasnih oboroženih incidentov – na tem območju se nahajajo tihotapci, uporniške skupine in begunci. Še posebej odsvetujemo potovanja v zvezno državo Shan in v zvezno državo Kayin.

  Odsvetujemo vsa potovanja v zvezno državo Rakhine ob meji z Bangladešem, v kateri je nevarnost nasilnih spopadov.

  Pozornost svetujemo pri potovanjih v območja, ki mejijo na zvezno državo Kachin in Kitajsko ter pri potovanjih v t.i. zlati trikotnik (področje na meji z Mjanmarjem, Laosom in Tajsko). Stanje na teh področjih je spremenljivo. Na tem in tudi drugih, zlasti obmejnih področjih, obstaja nevarnost ugrabitev za namen prisilnega dela v centrih za internetne prevare. Prisotno je delovanje močnih združb organiziranega kriminala. Do občasnih lokalnih spopadov prihaja v zvezni državi Kachin in na skrajnem severu zvezne države Shan.

  Če ste v regiji Yangon, bodite pozorni, zlasti če potujete v okrožja, kjer vlada vojno stanje.

 • Politična situacija

  Politične razmere so zelo zaostrene. Vojska redno zapira dostop do različnih internetnih platform. Mjanmar že več desetletij trpi zaradi dolgotrajnih notranjih etničnih konfliktov, v katere so bile vpletene številne oborožene skupine z obmejnih območij Mjanmara. Več oboroženih formacij je povezanih z organiziranim kriminalom in izdelavo sintetičnih drog.

  V večjem delu Mjanmara potekajo konflikti, ki vključujejo zračne napade, topniška obstreljevanja, mine in oborožene spopade. Medtem ko se je v številna mestna središča spet vrnilo normalno vsakdanje življenje, oborožene skupine še vedno poskušajo izvesti napade. Možnost teh napadov se poveča ob povečanih političnih trenjih.

 • Kriminal

  Občasno prihaja do tatvin in drugih primerov drobnega kriminala, zato je priporočljivo upoštevati običajne previdnostne ukrepe. Na več področjih v državi obstaja povezava med oboroženimi formacijami in organiziranim kriminalom. Svetujemo skrajno previdnost pri odločanju za delo v Mjanmaru, saj obstaja visoka stopnja tveganja za prisilno delo.

 • Terorizem

  Upoštevajte previdnostne ukrepe in lokalne nasvete.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne zakone. Bodite pozorni tudi na lokalne običaje, saj se lahko vaše vedenje obravnava kot neprimerno ali celo nezakonito.

  Mjanmarska zakonodaja o uporabi in posedovanju drog je izredno stroga – kazni znašajo najmanj 15 let zapora, za najhujše prekrške je predvidena smrtna kazen.

  Izogibajte se fotografiranju objektov kot so vojaške baze in oprema.

  Če želite v Mjanmar uvoziti dron, vam svetujemo, da zaprosite za uradno dovoljenje mjanmarskih oblasti.

  Podvrženi ste lahko arbitrarnemu pridržanju in aretaciji. Sodni procesi so netransparentni in ne dosegajo mednarodnih standardov. Homoseksualnost je nezakonita.

  Po Mjanmarskem pravu je bogokletstvo kaznivo dejanje.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Cestne povezave v Mjanmaru so redke in v precej slabem stanju, še posebej v deževnem obdobju. V notranjosti države so bencinske postaje dokaj redke.
  Skladno z mjanmarsko zakonodajo je vsak voznik, udeležen v prometni nesreči s pešcem, avtomatsko spoznan za krivega. Prav zaradi tega svetujemo, da namesto lastne vožnje raje najamete avtomobil z voznikom.

 • Denar

  Mjanmarski kjat.

  Na bankomatih praviloma ni mogoče dvigovati denarja s tujimi karticami. Svetujemo da s seboj vzamete zadostno vsoto gotovine.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Sezona ciklonov v Mjanmaru običajno traja od aprila do oktobra. Določena območja ali ceste lahko postanejo neprehodne zaradi lokalnih poplav v tem obdobju.

 • Priporočila

  Pri obisku budističnih verskih krajev spoštujte verske običaje. Svetujemo primerna oblačila (dolge hlače, majice z dolgimi rokavi). Pred vstopom v pagodo ali samostan morate sezuti čevlje in nogavice.

 • Opombe

  Plavanje: bodite pozorni med plavanjem v Ngwesaungu, Chaungthajiu in Ngapali, sam so tam močni podvodni tokovi in plimatske sile. Obstaja možnost utopitve. Na plaži ni reševalcev iz vode.

  Treking: turisti, ki so trekali v odročnih delih države so imeli pogosto opravka z vojaškimi oblastmi, tudi če so pred tem pridobili dovoljenje.

  Komunikacija: mobilni signal je težko dosegljiv. V Yangonu so kavarne z internetom, vendar je dostop do nekaterih spletnih strani blokiran, prav tako se zgodovina brskanja ohrani in je v lasti lokalnih oblasti.

  Glede na opisane razmere in glede na to, da v Mjanmaru ni slovenskega diplomatskega predstavništva, so možnosti za nudenje nujne konzularne pomoči zelo omejene.