Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Do 24. maja 2024 je na območju Madžarske zaradi vojne v Ukrajini razglašeno izredno stanje.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Zaradi naraščajočih poskusov ilegalnega prestopa južne meje s Srbijo ob prisoptnosti skupin tihotapcev z ljudmi je povečano varnostno tveganje na južni meji, vedno več je nasilnega vedenja z uporabo strelnega orožja migrantov proti madžarskim mejnim organom.

 • Politična situacija

  Notranjepolitične razmere so relativno stabilne, z občasnimi protesti v prestolnici.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je nizka. Občasno pride do tatvin, posebej v večjih mestih. Svetujemo, da kopijo potnega lista vedno nosite s seboj, vendar ločeno od drugih predmetov, kot so kreditne kartice in denar ter da ne nosite s seboj večjih količin gotovine. Svetujemo, da osebam, ki jih ne poznate ne razkrivate svojih osebnih podatkov (datum rojstva, finančno stanje ipd.).

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne zakone. Bodite pozorni tudi na lokalne običaje, saj se lahko vaše vedenje obravnava kot neprimerno. Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami so stroge. Obsojeni prestopniki lahko pričakujejo zaporne kazni in visoke denarne kazni. Madžarska zakonodaja ne prepoveduje spolnih dejanj med osebami istega spola, vendar pa homoseksualnost v madžarski družbi ni splošno sprejeta.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Zaradi ponovne uvedbe mejne kontrole se pri izstopu iz Madžarske v Slovenijo lahko na nekaterih mejnih prehodih pojavljajo daljši zastoji in čakalne vrste. Cestne razmere in prometna varnost so na splošno dobre po vsej državi. Ceste so lahko ozke, slabo osvetljene in slabo vzdrževane. Vozniki so lahko agresivni ali nepremišljeni. Prometni zastoji in razpoložljivost parkirišč v velikih mestih so lahko problem. Na Madžarskem velja ničelna toleranca do alkohola med vožnjo. Taksi je priporočljivo naročati po telefonu, in sicer preko uveljavljenih taksi služb. Za vožnjo po avtocestah potrebujete avtocestno vinjeto (dovoljenje). Te elektronske vinjete lahko kupite na bencinskih črpalkah, na spletu ali z mobilnim telefonom. Več na https://e-autopalyamatrica.hu/en. Avtobusi, tramvaji, metro in vlaki so zanesljiva prevozna sredstva.

 • Denar

  Valuta je madžarski forint (HUF), ki ga lahko zamenjate v menjalnicah ali bankah po državi.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Podnebje je kontinentalno, z vročimi poletji in hladnimi zimami. Ob večjih padavinah se poveča tveganje za poplave.