Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Na kopenski meji z Rusijo in Belorusijo je razglašeno izredno stanje. Odsvetujemo zadrževanje ali približevanje ožjemu mejnemu območju.

 • Politična situacija

  Politične razmere v državi so stabilne in ne predstavljajo povečanega tveganja.

 • Kriminal

  Svetujemo posebno previdnost zlasti na bolj obljudenih turističnih točkah, kot na primer staro mestno jedro v Rigi, kjer je povečana nevarnost kraj in tatvin.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne zakone. Pitje alkohola na javnih mestih je prepovedano. V veljavi so visoke kazni za posest drog. Izogibajte se fotografiranju objektov kot so vojaške baze in oprema.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Razmere na cestah se po državi precej razlikujejo. Zaradi številnih udarnih jam in zastajanja vode na vozišču svetujemo previdno vožnjo. V vseh razmerah je obvezna uporaba zasenčenih luči. V zimskih mesecih številne ceste in pločniki niso spluženi, zato zaradi snega in poledice svetujemo še dodatno previdnost. Javni prevoz: ko uporabljate javni prevoz, morate vozovnico validirati ob začetku vožnje. Če vozovnice nimate ali ta ni validirana, vam kontrolorji lahko izrečejo kazen, ki mora biti poravnana tam, na mestu. Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola so zelo stroge. Dovoljena vsebnost alkohola v krvi je 0,02% za voznike, ki imajo vozniško dovoljenje manj kot dve leti in 0,05% za vse ostale. Vsa vozila morajo imeti paket prve pomoči ter opremo za nujna potovanja.

 • Denar

  Latvija je članica Evroobmočja od 1. 1. 2014.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Zlasti v pomladanskih mesecih je na določenih predelih povečana nevarnost poplav. V zimskih mesecih lahko temperature padejo tudi pod -25 stopinj Celzija.