Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Sever Kosova - občine Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvećan, Leposavić.

 • Politična situacija

  Zaradi nenehnih političnih napetosti občasno potekajo demonstracije, zlasti v Prištini in na severnih območjih Kosova. Običajno se odvijajo okoli zgradb vlade ali mednarodnih organizacij. Tudi miroljubne demonstracije lahko kadar koli prerastejo v nasilne. Lahko povzročijo tudi motnje v prometu in javnem prevozu.

 • Kriminal

  Pojavljajo se priložnostna in manjša kazniva dejanja, kot sta žeparstvo in tatvina torbice. Tujci so tarča zlasti v Prištini in na javnih mestih, kjer je veliko ljudi. Pojavljajo se vlomi in kraje avtomobilov.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Organi lahko kadar koli zahtevajo vpogled v vašo osebno izkaznico. Obstajajo omejitve pri fotografiranju vojaških ali policijskih objektov, vozil in osebja. Znaki, ki opozarjajo na omejitve, so običajno postavljeni na občutljivih območjih. Kosovska zakonodaja ne kriminalizira spolnih dejanj ali odnosov med osebami istega spola, vendar ta družbeno niso sprejeta.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Cestne razmere in prometna varnost se po državi razlikujejo. Sekundarne ceste so pogosto ozke, slabo osvetljene in slabo vzdrževane. Gorske ceste včasih nimajo varovalnih ograj. Nizkohitrostna kmetijska oprema, konjske vprege in potepuška živina so pogoste na cesti. Ceste lahko postanejo neprevozne tudi zaradi močnega sneženja, blatnih plazov ali sezonskih poplav. Vozniki ne spoštujejo vedno prometnih predpisov. Izogibajte se vožnji ponoči.

 • Denar

  Denar: Euro.

 • Opombe

  Športni dogodki včasih privedejo do grobega vedenja in nasilnih incidentov. Bodite previdni, če se udeležujete nogometnih tekem in športnih prireditev. Čeprav je bila večina ozemlja očiščena, lahko mine in neeksplodirana sredstva še vedno predstavljajo resno tveganje v gozdnatih in izoliranih območjih, zlasti v: goratih regijah, ki mejijo na Albanijo, Črno goro in Severno Makedonijo; prelazu Dulje v osrednjem Kosovu; območjih, ki mejijo na srbsko Preševsko dolino. Streljanje z orožjem za praznovanje je na Kosovu običajno in včasih uporabljeno v kombinaciji z ognjemetom.