Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Visoka stopnja previdnosti: Premislite o nujnosti potovanja. Odsvetujemo potovanja iz turističnih in drugih razlogov, ki niso nujni. Če se odločite za potovanje svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Zaradi naraščajočega razbojništva, so kenijske oblasti razglasile policijsko uro od mraka do zore v naslednjih regijah: Baringo, Elgeyo-Marakwet, Laikipia, Samburu, Turkana, West Pokot, Shakahola (Malindi). Policijske ure so lahko uveljavljene brez opozorila – budno spremljajte obvestila lokalnih oblasti ter vedno upoštevajte njihove direktive.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Popotnikom odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v/na: -področja znotraj 60 km obmejnega pasu na kenijsko-somalski meji, -Kiwayu in obalne predele severno od otoka Pate, -okrožje Garissa, -področje Eastleigh v Nairobiju, -revna področja v Nairobiju, vključno z barakarskimi naselji, -Mombaso in v 5 km obalni pas od mesta Mtwapa na severu in vse do naselja Tiwi na jugu.

 • Politična situacija

  Svetujemo, da se izogibate demonstracijam. Če potujete pred ali med volitvami, svetujemo, da spremljate lokalne medije in upoštevate nasvete lokalnih oblasti.

 • Kriminal

  Tatvine, ugrabitve, kraje avtomobilov in oboroženi ropi so prisotni še posebej v Nairobiju, Mombasi in drugih večjih mestih. Svetujemo, da pijače ne puščate brez nadzora. V kolikor se odločite za potovanje na otok Lamu, iz varnostnih razlogov priporočamo, da na otok potujete z letalom. Avtobusi in druga vozila so lahko tarča oboroženih roparjev. Potovanje po kopnem iz otoka Lamu na Malindi je mogoče le v oboroženem policijskem konvoju. Na ruralnih področjih, predvsem na skrajnem severu in na severovzhodnih področjih Kenije, prihaja do spopadov zaradi drobnice, oboroženih ropov in medplemenskih spopadov. Tujci običajno niso tarča omenjenih spopadov in ropov, vendar pa morajo biti pri potovanju po teh področjih še posebej pozorni. Pred potovanjem se je priporočljivo posvetovati s krajevno policijo in potovati v konvoju. Še vedno obstaja resna grožnja piratstva pri plovbi v obalnih vodah Somalije, Adenskega zaliva in Indijskega oceana. Javni prevoz ni varen.

 • Terorizem

  V Keniji obstaja visoka nevarnost terorističnih napadov. Največjo nevarnost predstavljajo ekstremisti povezani s somalsko islamistično skupino Al Shabaab, ki nasprotuje somalski vladi. Al Shabaab je izdal javno opozorilo pred napadi v Keniji zaradi kenijske vojaške pomoči v Somaliji v boju proti omenjeni skupini. Prihaja do občasnih spopadov.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  V državi se pojavljajo kolera, malarija, mrzlica denga in druge okužbe, ki jih prenašajo žuželke. Svetujemo, da se poslužujete preventivnih zaščitnih ukrepov pred piki insektov kot so repelenti, zaščitne mreže ipd. Obstaja možnost okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi kot sta AIDS in hepatitis A. Svetujemo, da pijete ustekleničeno vodo. Zdravje: dobra zdravstvena oskrba je na voljo v Nairobiju, drugod je le-ta lahko slaba ali je sploh ni na voljo. V zdravstvenih ustanovah lahko od vas zahtevajo dokazilo o zavarovanju kot tudi predplačilo oskrbe, preden se ta začne.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne zakone. Bodite pozorni tudi na lokalne običaje, saj se lahko vaše vedenje obravnava kot neprimerno ali celo nezakonito. Homoseksualnost je nezakonita. Plastične vrečke so prepovedane iz okoljevarstvenih razlogov. Izogibajte se fotografiranju objektov kot so vladne stavbe, vojaške baze in oprema. Enako velja za cerkvene objekte, če ste v dvomu vprašajte za dovoljenje. Kajenje na vseh javnih mestih je prepovedano po vsej Keniji, razen v določenih prostorih namenjenih kajenju. Identifikacija: v Keniji morate imeti vedno pri sebi dokument za identifikacijo ter vizo. Zakoni, ki dotičejo prodajo in uživanje alkohola na javnih mestih so zelo strogi. Droni: rekreacijsko in komercialno letenje dronov je strogo regulirano. V nekaterih zaščitenih območjih morate pridobiti dovoljenje Kenijskega urada za civilno letalstvo – če ga nimate lahko dobite visoko kazen in oblasti lahko vaš dron zasežejo. Posedovanje pornografskih vsebin je prepovedano.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Cestne razmere in vozni standardi so pogosto slabi, tudi v mestih. Svetujemo, da vozite z zaprtimi okni in zaklenjenimi vrati. Pri vožnji izven mest razmislite o vožnji v skupinah, če je le mogoče, se izogibajte vožnji ponoči.

 • Denar

  Kenijski šiling.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V deževnem obdobju (marec-maj in oktober-december) obstaja povečano tveganje za poplave in zemeljske plazove, ki jih povzročajo intenzivne padavine.

 • Priporočila

  Svetujemo, da si uredite ustrezno potovalno zavarovanje. Številna območja Kenije so pretežno islamska, zato svetujemo, da se oblačite konzervativno, če potujete po teh območjih zunaj letovišč.