Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Trenutno ni aktualnih opozoril.

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Politična situacija v Katarju je stabilna.

 • Kriminal

  Kriminala kot so kraje in tatvine na javnih prevoznih sredstvih v večji meri ni zaslediti.

 • Terorizem

  Zaradi nadaljujočih se napetosti v regiji Bližnjega vzhoda ni mogoče izključiti možnosti terorističnih napadov. Popotnikom zato svetujemo pozornost ter nevpadljivo in spoštljivo obnašanje.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Pitje alkohola na javnih mestih je prekršek, prav tako je prekršek, če je na javnem mestu oseba pod vplivom alkohola. Alkohol je na voljo v pooblaščenih hotelskih restavracijah in barih. Tujci, ki živijo v Katarju lahko alkohol kupujejo s posebnimi dovolilnicami. Svetujemo, da alkohola ne nosite s seboj. Prepovedano je fotografiranje javnih poslopij ali vojaških objektov. Svetujemo, da ne fotografirate državljanov Katarja brez njihove predhodne privolitve. To velja še posebej pri fotografiranju žensk. Na javnih mestih se priporoča oblačenje v skladu z lokalnimi običaji, kar pomeni pokrivanje ramen in nog, zlasti ob obisku verskih objektov. Izkazovanje naklonjenosti (objemanje, poljubljanje) na javnih mestih ni dovoljeno. Katarski zakon kriminalizira spolna dejanja in odnose med osebami istega spola. Obsojenim grozi do deset let zapora. Lokalni organi lahko kadar koli zahtevajo, da pokažete identifikacijo.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vožnja pod vplivom alkohola (kar koli je več kot 0 promilov) je prepovedana. Z mednarodnim vozniškim dovoljenjem lahko po Katarju vozite šest mesecev, nato je potrebno zaprositi za katarsko vozniško dovoljenje. Tega je mogoče dobiti le, če imate katarsko dovoljenje za bivanje. Potovanja v puščavo so lahko tvegana, zato svetujemo, da se pred potovanjem ustrezno opremite. Svetujemo potovanje v vozilu na štirikolesni pogon. Prav tako svetujemo potovanje v konvoju. Razmere na cestah se lahko po državi zelo razlikujejo. Čeprav so ceste v Dohi na splošno v dobrem stanju, so pogosto prenatrpane in pogosto v gradnji. Zunaj Dohe so lahko ceste slabo osvetljene ceste; tveganje predstavlja tudi tavajoča živina. Ceste so lahko v zimskem deževnem obdobju blatne. Vožnja poteka po desni strani vozišča. Pogosto vozniki ne spoštujejo prometnih predpisov.

 • Denar

  Uradna valuta v Katarju je katarski rial (QAR).

 • Naravne nesreče in podnebje

  Za dolga poletja (od junija do septembra) je značilna intenzivna vročina ter temperature, ki lahko presegajo 55 °C. Temperature so zmerne od novembra do maja, zimske temperature lahko padejo do 17° C, kar je razmeroma hladno za to zemljepisno širino. Padavine so zanemarljive, v povprečju 100 milimetrov na leto, ter omejene na zimske mesece. Na polotok se občasno spustijo nenadni, siloviti peščeni viharji, ki zakrijejo sonce, povzročijo škodo zaradi vetra in lahko močno zmanjšajo vidljivost.

 • Priporočila

  Katar je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih običajev, navad, zakonov in vere. Vnos drog, alkohola, pornografskega materiala, svinjine, verskih knjig ali verskega materiala v Katar ni dovoljen. Ob prihodu na letališče v Dohi gre vsa prtljaga čez rentgen. DVD-je in videoposnetke lahko preverijo in zasežejo. Kazni za posedovanje, uporabo in trgovino z drogami (tudi minimalnih količin) so zelo visoke.

 • Opombe

  Od 1. februarja 2023 morajo vsi obiskovalci Katarja kupiti zdravstveno zavarovanje za čas bivanja v Katarju. Zavarovanje lahko kupite pri zdravstvenih servisih, ki jih je odobrilo katarsko Ministrstvo za javno zdravje po standardni ceni 50 katarskih rialov na mesec, bodisi pred ali ob prihodu v Katar. Več informacij: Ministrstvo za javno zdravje – Sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja (moph.gov.qa).