Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Na islandskem polotoku Reykjanes na jugozahodnem delu države prihaja do povečanega obsega seizmoloških aktivnosti. V zadnjih dneh je bilo več potresov, v kratkem se pričakuje tudi vulkanski izbruh, ki bi lahko ogrozil naseljena območja države. Zaprtih je nekaj priljubljenih turističnih območij na polotoku. Islandija je stopnjo ogroženosti dvignila na oranžno. Letalski promet zaenkrat poteka nemoteno. Potnikom svetujemo, da sledijo navodilom pristojnih lokalnih organov ter upoštevajo morebitne prepovedi dostopa na določena območja. Več aktualnih informacij je na voljo na spletni strani islandskega Urada za civilno zaščito in krizno upravljanje (https://www.almannavarnir.is/frettir/), ki preko SMS sporočil uporabnike mobilnih telefonov na prizadetem območju obvešča o nevarnostih. O aktualni situaciji na območju se lahko informirate tudi na spletni strani islandskega meteorološkega zavoda (https://en.vedur.is/about-imo/news/a-seismic-swarm-started-north-of-grindavik-last-night).

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Pri obisku vulkansko aktivnih območij svetujemo upoštevanje varnostnih navodil pristojnih lokalnih organov.

 • Politična situacija

  Islandija je država z razvitim demokratičnim političnim sistemom.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je nizka.

 • Terorizem

  Islandija nima zgodovine terorističnih napadov, čeprav jih ni mogoče povsem izključiti.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne predpise. Posedovanje celo majhnih količin prepovedanih drog ali mehkih drog lahko povzroči visoke denarne kazni ter tudi zaporno kazen. Droni: rekreacijsko in komercialno letenje dronov je strogo regulirano. V nekaterih zaščitenih območjih morate pridobiti dovoljenje Islandske okolijske agencije – če ga nimate lahko dobite visoko kazen in oblasti lahko vaš dron zasežejo. Kamp: Kampiranje je prepovedano izven organiziranih kampov, razen če vam lastnik ozemlja to eksplicitno dovoli. Identifikacija: na Islandiji morate imeti vedno pri sebi dokument za identifikacijo.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vožnja avtomobila je možna z veljavnim slovenskim vozniškim dovoljenjem. V glavni turistični sezoni so stroški najema avtomobila zelo visoki. Vožnja: razdalja med posameznimi mesti in vasmi je velika, zato lahko vožnja traja dlje od pričakovanega. Ceste so ozke in ovinkaste, nekatere tudi gramozne, zato je potrebna povečana previdnost, predvsem pozimi ko se razmere poslabšajo. Mnogo cest pa postane pozimi tudi neprevoznih. Večina mestnih cest ter islandska glavna cesta Route 1 je asfaltiranih. Večina cest v središču države je makadamskih, ozkih ter brez odstavnega pasu. Ceste v visokogorjih ter ostalih odročnih predelih so odprte le poleti. Na Islandiji morate imeti med vožnjo vedno prižgane luči – tako podnevi kot ponoči. Ceste: Večina mestnih cest ter islandska glavna cesta Route 1 je asfaltiranih. Večina cest v središču države je makadamskih, ozkih ter brez odstavnega pasu. Ceste v visokogorjih ter ostalih odročnih predelih so odprte le poleti. Na Islandiji morate imeti med vožnjo vedno prižgane luči – tako podnevi kot ponoči.

 • Denar

  Denar: Islandska krona. Uveljavljeno je kartično poslovanje.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Islandija je vulkansko in seizmično aktivna z zgodovino nedavnih vulkanskih izbruhov. Vreme v državi se lahko hitro in drastično spremeni, zaradi česar lahko pride do neurij, snežnih zametov in poplav. Vremenske in seizmične aktivnosti lahko podrobneje spremljate na https://en.vedur.is/

 • Opombe

  Varnost: islandske oblasti vodijo spletni portal (safetravel.is), kamor lahko vnesete podatke o svojem potovanju ter načrtovanih destinacijah in prejmete obvestila o morebitnih nevarnostih prek SMS sporočila.