Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Visoka stopnja previdnosti: Premislite o nujnosti potovanja. Odsvetujemo potovanja iz turističnih in drugih razlogov, ki niso nujni. Če se odločite za potovanje svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Čeprav so se protesti, ki so izbruhnili septembra 2022, umirili, lahko ti kadarkoli znova izbruhnejo. Še naprej obstaja nevarnost arbitrarnega pridržanja tujih državljanov.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Jugovzhodne province Sistan in Balučistan, Kerman in Hormozgan, razen otokov Kiš (Kish) in Kešm (Qeshm). Območja navedenih provinc so za tuje obiskovalce izredno nevarna, saj prihaja do ugrabitev turistov in popotnikov s strani kriminalnih organizacij. 100 km pas vzdolž iransko-afganistanske meje. 10 km pas vzdolž iransko-iraške meje.

 • Politična situacija

  Politične razmere v Iranu so nestabilne. Protesti in demonstracije lahko izbruhnejo kadarkoli, zato vam svetujemo, da se izogibate vsem zbiranjem večjih množic. V primeru, da se znajdete v bližini protesta, se čim prej umaknite na varno, saj lahko pride do nasilnega odziva varnostnih organov. Iranske oblasti lahko v vsakem trenutku omejijo mobilni internet. V času vašega bivanja v državi odsvetujemo kakršno koli komentiranje dogajanja v Iranu na socialnih omrežjih. Prisotne so nenehne regionalne napetosti, zato vam svetujemo, da v primeru kakršnih koli incidentov spremljajte medijska poročila in upoštevajte nasvete lokalnih oblasti ter lokalnih stikov, kot so hotelsko osebje ali organizatorji izletov. V Iranu je priprtih oz. zaprtih več tujih državljanov, vključno z državljani držav članic EU. Možnost veleposlaništva, da v primeru pridržanja nudi konzularno pomoč, je omejena. Sodni sistem v Iranu ne dosega standardov poštenega sojenja. Iran ne priznava dvojnega državljanstva. V primeru, da ste dvojni slovensko-iranski državljan, iranske oblasti o vašem pridržanju ne bodo obvestile veleposlaništva, prav tako ne bodo dopustile nudenja konzularne pomoči.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala v Iranu je nizka, kljub temu pa svetujemo običajno previdnost pred tatvinami v turističnih krajih. Tatovi za svoje napade pogosto uporabljajo mopede. Svetujemo, da kopijo potnega lista in potrdila o izdanem vizumu vedno nosite s seboj, vendar ločeno od drugih predmetov, kot je denar. Svetujemo, da osebam, ki jih ne poznate, ne razkrivate svojih osebnih podatkov (datum rojstva, finančno stanje ipd.). Na cesti vas lahko legitimira samo uradna uniformirana oseba, ki lahko od vas zahteva na vpogled samo osebne dokumente (potni list in potrdilo o izdanem vizumu), nikakor pa ne sme od vas zahtevati denarja ali česa drugega.

 • Terorizem

  Obstaja tveganje terorističnih napadov. Zadnji večji teroristični napad se je zgodil oktobra 2022 v mošeji Shah Cheragh v Širazu. Za napad, v katerem je življenje izgubilo 13 ljudi, je odgovornost prevzela teroristična skupina Islamska država. Manj kot leto dni kasneje so na isti lokaciji 13. avgusta 2023 v streljanju umrli 4 ljudje. Svetujemo pozornost, zlasti na mestih, kot so turistična središča in verski objekti, in spremljanje medijskih objav.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne zakone. V Iranu se uporablja šeriatsko pravo. Iran je konservativna država, zato bodite pozorni tudi na lokalne običaje, saj se lahko vaše vedenje obravnava kot neprimerno ali celo nezakonito. Za ženske so v Iranu obvezni naglavna ruta in ohlapna oblačila, ki prekrijejo boke, dolgi rokavi in dolge hlače oz. krilo. Za moške so obvezne dolge hlače. Vnos in uživanje alkohola sta strogo prepovedana. Posedovanje tudi majhnih količin prepovedanih drog lahko vodi do zaporne kazni. Za trgovanje s prepovedanimi drogami je zagrožena tudi smrtna kazen. Homoseksualnost je v Iranu nezakonita. Sobivanje neporočenega para (moški-ženska), če je eden od partnerjev iranski državljan, je nezakonito.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Z vašim vozniškim dovoljenjem lahko v Iranu vozite do šest mesecev, vendar vam vseeno priporočamo, da imate s seboj tudi mednarodno vozniško dovoljenje. Prometna varnost v Iranu je zaradi velikega števila prometnih nesreč slaba, zato vam svetujemo, da se izogibate samostojni vožnji po cestah izven mest. V glavnem mestu Teheran ob jutrih in popoldnevih, včasih pa tudi čez dan, nastajajo večurne prometne konice. V primeru prometne nesreče morate vedno počakati na prihod policije. Ženskam je prepovedana vožnja motornih koles. Ceste: stanje in varnost cest se po državi zelo razlikujeta, medtem ko je avtocestni sistem relativno dobro razvit. Ceste so povečini slabo osvetljene. V stanovanjskih naseljih so pločniki redki in nezavarovani. Taksi: v taksijih pogosto ni taksimetra, zato vozniki tujcem zaračunajo previsoko ceno – priporočamo, da se za ceno dogovorite pred prevozom. Prav tako svetujemo, da si pred vstopom v vozilo zapišete številko registrske tablice ter jo nemudoma posredujete družini in prijateljem, za primer prevare, ugrabitve ali nesreče.

 • Denar

  Denar: iranski rial. V Iranu ni možno uporabljati kreditnih in bančnih kartic, prav tako je težko zamenjati potovalne čeke (travellers' cheques). Priporočamo vam, da s seboj prinesete dovolj gotovine. Dolarje ali evre lahko v vseh menjalnicah zamenjate za iransko valuto rial. Priporočamo, da se izogibate menjavi denarja pri nepooblaščenih menjalcih.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Iran je v aktivnem potresnem območju. V nekaterih goratih provincah (Kuzestan, Golestan in Lorestan) prihaja spomladi do hudourniških poplav. Večji del Irana se nahaja v območju polpuščavskega ali puščavskega podnebja, za katerega so značilne visoke temperature (poleti do 45 stopinj Celzija) in zelo nizka vlažnost zraka. Priporočamo izogibanje aktivnostim na prostem čez dan in uživanje veliko vode. Onesnaženost zraka je predvsem v glavnem mestu Teheran občasno zelo visoka.

 • Priporočila

  Fotografirajte le turistične znamenitosti in strogo upoštevajte znake prepovedi fotografiranja. Izogibajte se fotografiranju vojaških objektov, protestnikov in varnostnih organov oz. policistov (tako tistih v uniformah kot v civilu). Uvoz in uporaba brezpilotnih letalnikov in satelitskih telefonov sta strogo prepovedana. Predvsem v vzhodnem Iranu se držite glavnih prometnih poti in ne potujete ponoči, sploh pa ne izven večjih naselij. Odsvetujemo vam prenočevanje na prostem oz. kampiranje. Večina tujih spletnih strani, vključno s spletnimi stranmi slovenskih in mednarodnih medijev, ter mobilnih aplikacij (Whatsapp, Facebook, Instagram ipd.) je v Iranu blokiranih, zato do njih ni mogoče dostopati. Telefonske linije in internet so pod nadzorom varnostnih služb, zato bodite previdni pri objavljanju komentarjev in fotografij na socialnih omrežij, oz. pri njihovem pošiljanju prek mobitela ali elektronske pošte. Novinarsko poročanje iz Irana je prepovedano brez ustreznega dovoljenja iranskih oblasti. Če boste v Iranu bivali več kot mesec dni, morate svoj telefon registrirati. Registracijo lahko opravite ob prihodu na letališče Imama Khomeinija v Teheranu, kjer je mogoče kupiti tudi predplačniške SIM kartice iranskih operaterjev. Opozarjamo, da se uporabniki operaterja Telemach s svojimi mobilnimi telefoni ne morejo povezati na nobeno od iranskih omrežij. Vstop v Iran s psom načeloma ni prepovedan, vendar so v nekaterih okoljih psi še vedno nezaželeni. Bivanje psov v hotelih običajno ni dovoljeno. Zaradi zastarelosti letalske flote v povezavi s pomanjkanjem rezervnih delov zaradi mednarodnih sankcij svetujemo previdnost pri uporabi letal v notranjem prometu.

 • Opombe

  Meje: meje z Azerbajdžanom in Turkmenistanom so odprte le za prebivalce teh držav.