Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Brez posebnosti.

 • Kriminal

  V času turistične sezone od začetka julija, pa do konca avgusta svetujemo previdnost na bolj obiskanih turstičnih destinacijah, zaradi možnosti kraje osebnih stvari.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Identifikacija: organi varnosti lahko od vas vedno zahtevajo dokumente za identifikacijo.

  Droni: za prelet drona morate pridobiti dovoljenje Agencije za civilno letalstvo. V nasprotnem primeru vam ga lahko zasežejo ter odredijo denarno kazen.

  LGBT: Homoseksualnost ni kriminalizirana, vendar vsesplošno ni dobro sprejeta. Osebe 2SLGBTQI+ so lahko žrtve nadlegovanja.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Ceste: večina cest je slabo vzdrževanih, nekatere so tudi zelo ozke. Pozimi zaradi snega ter poledice pričakujte slabe razmere.

  Vožnja: dovoljena vsebnost alkohola v krvi med vožnjo je 0,03%.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Črna gora se nahaja na aktivnem potresnem območju.

 • Opombe

  Športni dogodki: športni dogodki, sploh nogometne tekme včasih vodijo v agresivno vedenje in nasilne incidente. Če se udeležite takih dogodkov, bodite posebej pozorni.

  Streljanje: streljanje v zrak za namene praznovanja je pogosto. Dogodki, kjer je to pogosto so poroke, prazniki, po volitvah ter na športnih dogodkih.