Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Od leta 1974 je Ciper de facto razdeljen na severni in južni del. Vlada Republike Ciper, ki je edina mednarodno priznana oblast, nadzoruje južni del otoka. Severni del otoka je pod upravo turških Ciprčanov, ki je leta 1983 razglasila samostojnost. Republika Slovenija ne priznava t.i. "Turške republike Severni Ciper"(TRSC) in njene uprave. Zmožnost zagotavljanja konzularne pomoči slovenskim državljanom na tem področju je omejena. Severni in južni del otoka deli tamponsko območje ali »zelena črta«, ki ga nadzorujejo mirovne sile OZN na Cipru (UNFICYP). Zakonita mesta vstopa v Republiko Ciper so: letališči Larnaca in Pafos ter pristanišča Larnaca, Limassol, Latsi in Pafos. Vstop na ozemlje Republike Ciper prek katerega koli drugega pristanišča ali letališča na območju Cipra, na katerem ciprski organi ne izvajajo učinkovitega nadzora (severni del otoka), se šteje za nezakonit. Varovalni pas med južnim in severnim delom Cipra je mogoče prečkati prek sedmih kontrolnih točk: dveh na zahodnem delu, treh v Nikoziji in dveh kontrolnih točkah na vzhodu. Prehod kontrolnih točk je možen s potnim listom ali z osebno izkaznico.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Organi Republike Ciper na območju samooklicane TRSC na severnem delu otoka ne izvajajo učinkovitega nadzora. Možnost nudenja konzularne zaščite slovenskim državljanom na severnem delu otoka je omejeno. Civilistom, razen na uradnih kontrolnih točkah, ni dovoljeno vstopati oz. prečkati tamponske cone med južnim in severnim delom Cipra, ki je pod nadzorom mirovnih sil ZN. Na obeh straneh tamponske cone je prisotna vojska, nekatera območja so minirana. Zakonita mesta vstopa v Republiko Ciper so: letališči Larnaca in Pafos ter pristanišča Larnaca, Limassol, Latsi in Pafos. Vstop na ozemlje Republike Ciper prek katerega koli drugega pristanišča ali letališča na območju Cipra, na katerem ciprski organi ne izvajajo učinkovitega nadzora (severni del otoka), se šteje za nezakonit.

 • Politična situacija

  Republika Ciper je polnopravna članica EU, vendar je država od leta 1974 de facto razdeljena na južni in severni del. Severni in južni del otoka deli tamponsko območje ali »zelena črta«, ki ga nadzorujejo mirovne sile UNFICYP. Severni del Cipra, ki ga upravljajo turški Ciprčani, se je leta 1983 razglasil za TRSC, ki ga Slovenija ne priznava, prav tako ne nobena druga država, razen Turčije. Organi Republike Ciper na območju samooklicane TRSC ne izvajajo učinkovitega nadzora.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je nizka. Svetujemo običajno previdnost in skrbno ravnanje s potovalnimi dokumenti in plačilnimi sredstvi. Nikoli ne puščajte hrane in pijače brez nadzora. Bodite pozorni pri sprejemanju pijač, prigrizkov, žvečilnih gumijev in cigaret od neznancev, saj lahko vsebujejo nevarne substance.

 • Terorizem

  /

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Spoštujte lokalno zakonodajo in navodila lokalnih organov. Izogibajte se fotografiranju strateško občutljivih objektov, npr. vojaških zgradb. Kazni za posedovanje in preprodajo nezakonitih drog so stroge in lahko vodijo tudi v zaporno kazen.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Na Cipru vožnja poteka po levi strani ceste, kar velja za celotno območje otoka. Veliko vozil, najetih v Republiki Ciper, ni zavarovanih za uporabo na severu Cipra. O možnosti prehoda kontrolnih točk se predhodno pozanimajte pri ponudniku najema vozila. Stanje cest po državi se razlikuje. Sodobne avtoceste povezujejo večja mesta in so dobro vzdrževane. Prečkanje rdeče luči, prehitra vožnja in pomanjkanje varnostne razdalje so najpogostejši vzroki prometnih nesreč, zato bodite na to posebej pozorni. Pločniki so ozki ali pa jih sploh ni, zato pešci pogosto hodijo ob robu cestišča. Javni transport je zanesljiv. Aktualne povezave najdete na spletni strani https://www.publictransport.com.cy/routes/page/routes-and-timetables. Taksiji so na splošno varni, a znani po prekomernem zaračunavanju prevoza. Svetujemo, da se za ceno dogovorite v naprej.

 • Denar

  Euro. Na severnem delu otoka je kot plačilno sredstvo turška lira, euro je široko sprejet.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V poletnih mesecih zaradi suhega in vročega vremena pogosto pride do gozdnih požarov. Ciper leži na potresno aktivnem področju.

 • Opombe

  Pri odločanju za nakup ali sklenitev kakšnega drugega pravnega posla v zvezi z nepremičninami na severnem delu Cipra, ki ni pod dejanskim nadzorom Republike Ciper, se predhodno posvetujete z odvetnikom ali drugim pooblaščenim pravnim strokovnjakom. Obstaja namreč možnost uveljavljanja pravnih zahtevkov grških Ciprčanov, ki so bili s severnega dela Cipra razseljeni, glede lastništva na nepremičninah na severnem delu Cipra, s potencialno resnimi pravnimi in finančnimi posledicami. Pravne posledice ima lahko tudi bivanje v turističnih namestitvah na severnem delu otoka, ki so v lasti grških Ciprčanov, in se glede na ciprsko zakonodajo nezakonito izkoriščajo.