Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je nizka. Občasno pride do tatvin, predvsem na sredstvih javnega prevoza v območjih turističnih točk.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Na Češkem morate imeti vedno pri sebi dokument za identifikacijo.

  Kazni za posedovanje in preprodajo nezakonitih drog so stroge in lahko vodijo tudi v zaporno kazen.

  Neuradna menjava valut je nezakonita ter ob njej vedno obstaja nevarnost ponarejenega denarja. Svetujemo, da denar vedno menjate v uradnih menjalnicah ali bankah.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Ceste: stanje cest se po državi razlikuje. Ceste na podeželju in v goratih predelih so lahko neravne, ozke ter slabo označene. Lokalni vozniki pogosto vozijo prehitro.

  Vožnja: vozijo lahko starejši od 18 let. Luči morajo biti med vožnjo vedno prižgane. Zimske gume so obvezne med 1. novembrom in 31. marcem.

 • Denar

  Valuta je češka krona (CZK).