Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Svetujemo običajno previdnost. Zrušitev jeza Kakhovka ni bistveno vplivala na onesnaženje vode ob Bolgarski črnomorski obali. Kakovost vode se nenehno preverja.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  /

 • Politična situacija

  Posebna varnostna opozorila niso potrebna. Občasni protesti, lahko povzročijo motnje v javnem prevozu.

 • Kriminal

  Običajna previdnost. Upoštevati je potrebno običajne previdnostne ukrepe. Manjša kazniva dejanja so prisotna v večjih mestih in turističnih destinacijah. Veliko tatvin se pojavi na vožnjah z vlakom, predvsem v nočnem času. Potrebno je paziti na tatvine avtomobilov v večjih in turističnih mestih, predvsem, ko se parkira na javnih in nezavarovanih mestih. Skladno s tem se svetuje, da se v avtomobilih ne pušča dragocenosti in osebnih dokumentov. Vsako krajo se mora takoj prijaviti na najbližji policijski postaji. Vse pogostekše so tudi goljufije vseh vrst. Pogosti so bankomati, ki imajo v reži bralca kartic vstavljen prevarantski aparat. Ki kartico požre in je noče vrniti. Pogosti so v Sofiji, Burgasu in Varni. Svetujemo, da uporabljate zgolj bankomate znotraj bank in nakupovalnih središč.

 • Terorizem

  Ni povečanega tveganja za teroristične napade.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Vsa kazniva dejanja, povezana z mamili, in spolnimi prekrški so strogo obravnavana. Predvidene so tudi stroge zaporne kazni. Kazniva dejanja v zvezi s pijanstvom, nepristojnim vedenjem in huliganstvom so prav tako resneje obravnavana. Homoseksualnost ni nezakonita, je pa strpnost do le-te manjša, kar lahko pripelje do posameznih incidentov. Fotografiranje vojaške infrastrukture in druge strateško pomembne infrastrukture je prepovedano. Zakrivanje obraza na javnih mestih je prepovedano.

 • Vožnja in najem avtomobila

  V severnem delu države ni avtocestnih povezav, so zgolj ceste 2. kategorije, zaradi česar je vožnja na daljših relacijah (npr. Sofija - Varna) počasnejša (omejitev max. 90 km/uro) in zahteva večjo pozornost.

 • Denar

  Bolgarski lev (BGN / LV), vezava na tečaj evra.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Posebna opozorila niso potrebna.

 • Priporočila

  Posebna opozorila niso potrebna, pri obisku verskih objektov potrebna običajna spoštljivost.

 • Opombe

  Ulični psi: bodite pozorni na zapuščene pse, ki se premikajo v tropih, saj so pogosto napadalni. Njihov ugriz lahko rezultira v okužbo.