Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Svetujemo previdnost na obljudenih prometnih in turističnih točkah v središču Dunaja.

 • Terorizem

  Zaradi dogajanja na Bližnjem vzhodu je stopnja teroristične nevarnosti v AT ocenjena kot druga najvišja, četrta od petih. Povečano tveganje zaradi terorizma
  je bilo pred tem nazadnje razglašeno po terorističnem napadu na Dunaju 2. 11. 2020. Svetujemo previdnost na obljudenih prometnih in turističnih točkah v središču Dunaja.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Identifikacija: organi varnosti lahko od vas vedno zahtevajo dokumente za identifikacijo.

  Pokrivanje obraza celoti je v Avstriji na javnih mestih prepovedano. Za to lahko prejmete denarno kazen.

  Droge: kazni za posedovanje in preprodajo nezakonitih drog so stroge in lahko vodijo tudi v zaporno kazen.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Ceste so v dobrem stanju in vzdrževane. Pozimi so lahko ceste v goratih predelih zasnežene in poledenele, zato imejte v avtu vedno verige.

  Vozijo lahko starejši od 18 let. Dovoljena vsebnost alkohola v krvi med vožnjo je 0,05%.

  Uporaba telefona med vožnjo je dovoljena le z prostoročnim upravljanjem.

 • Denar

  Evro