Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila in nasveti Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so informativne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Pojasnilo stopenj tveganja najdete v temi Varnost potovanj.

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je nizka. Majhna kazniva dejanja, kot sta žeparjenje in tatvina torb, se pojavljajo predvsem v večjih mestih. Vlomi v vozila so pogosti. Prevaranti so turiste preslepili, da so denar nakazali na bančni račun v tujini v zameno za najem nastanitve v Avstraliji. Pri najemu prenočišča bodite pozorni na spletne prevare.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Slovenija ima sklenjen sporazum za zagotavljanje dostopa do sistema javnega zdravstva vsem slovenskim zavarovanim osebam med začasnim bivanjem v Avstraliji. Na podlagi sporazuma lahko v Avstraliji uveljavljate storitve nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči z evropsko zdravstveno kartico in potnim listom neposredno pri izvajalcih, ki so del javne zdravstvene mreže. Zdravstvena oskrba je odlična. Storitve so na voljo po vsej državi.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami so stroge. Obsojeni storilci lahko pričakujejo dolge zaporne kazni in visoke denarne kazni.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Promet poteka po levi strani voznega pasu. Za vožnjo do treh mesecev (v zvezdni državi Viktoriji do šest mesecev) lahko vozite z mednarodnim vozniškim dovoljenjem. Velika nevarnost so prostoživeče živali (kenguruji, vombati …), ki se pogosto znajdejo (skočijo) na cesto. Cestne razmere in prometna varnost so po vsej državi zelo dobre. Pri vožnji na podeželju ponoči bodite previdni. Vozniki pogosto vozijo s preveliko hitrostjo. Dostop do nekaterih oddaljenih lokacij je lahko nemogoč v hudih vremenskih razmerah.

 • Denar

  Gotovino lahko zamenjate v avstralski dolar na bankah in v menjalnicah.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V poletnih mesecih je velika nevarnost požarov. Upoštevajte ukrepe lokalnih oblasti.

 • Priporočila

  Obalne vode so lahko nevarne. Močni plimski morski tokovi so pogosti in so lahko nevarni. Vsako leto se zgodi več utopitev. Na nekaterih območjih morski psi, krokodili, meduze in druge divje živali predstavljajo tveganje za plavalce. Za potapljanje ali snorkljanje morate predložiti zdravniško izjavo. Upoštevajte navodila in opozorila lokalnih oblasti. Več o tem na Safety information for divers and snorkellers.

 • Opombe

  Slovenski državljani za vstop v Avstralijo potrebujejo vizum. Informacije o vizumih so na voljo na strani avstralskega Ministrstva za notranje zadeve https://www.homeaffairs.gov.au/.