Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

mag. Bojan Pograjc

Veleposlanik mag. Bojan Pograjc se je rodil leta 1961 v Ljubljani. Je diplomirani univerzitetni politolog, smer obramboslovje, z magisterijem znanosti iz nacionalno varnostne strategije na Nacionalnem vojnem kolidžu Nacionalne obrambne univerze ZDA. Poleg tega je med drugimi usposabljanji opravil Tečaj za generale, admirale in veleposlanike na Natovem obrambnem kolidžu.

V svoji dolgoletni vojaški karieri je opravljal krajše obdobje dolžnost v Upravi za logistiko Ministrstva za obrambo ter nato štabne in poveljniške dolžnosti na vseh ravneh vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski. Leta 2000 je bil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo, pristojen za Nato, obrambno logistiko in Slovensko vojsko, in od 2012 trinajst mesecev namestnik poveljnika Natove sile za Kosovo.

V čin brigadirja je bil povišan leta 2006, med 2009 in 2020 je opravljal formacijske dolžnosti v nazivu generalmajor.

Potem ko je bil med 2020 in 2022 državni sekretar za vojaške, obrambne in zunanje zadeve v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, ga je predsednik republike postavil 23. maja 2022 za izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije v Republiki Poljski.