Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu je akreditirano za Ljudsko republiko Kitajsko, Kraljevino Tajsko, Mongolijo, Socialistično republiko Vietnam in Demokratično ljudsko republiko Korejo (DLRK). Veleposlaništvo v državah akreditacije diplomatsko zastopa interese Republike Slovenije.

Glavna naloga veleposlaništva je vzdrževanje in nadaljnja krepitev prijateljskih odnosov med Slovenijo in državami akreditacije. Veleposlaništvo je pristojno za posredovanje informacij o Sloveniji - predvsem o možnostih za sodelovanje na področjih skupnega interesa - ter obveščanje vseh držav akreditacije o slovenskih stališčih in interesih v mednarodni skupnosti. Med najpomembnejše naloge veleposlaništva sodi redno poročanje o dogajanju na Kitajskem in ostalih državah akreditacije ter o stališčih, ki so v osrednjem interesu vseh držav.

Poleg političnega delovanja je pomembna naloga veleposlaništva tudi razvijanje odnosov in sodelovanja v gospodarstvu ter na področjih turizma, kmetijstva, kulture in znanosti. Pomemben delež delovnih nalog veleposlaništva predstavljata konzularno delo in konzularna zaščita slovenskih državljanov v regiji.

Glavni cilji veleposlaništva so:

  • spodbujanje tesnih dvostranskih političnih, gospodarskih in kulturnih odnosov med Slovenijo in Kitajsko;
  • promocija Slovenije na Kitajskem;
  • nadaljnja krepitev sodelovanja s Kitajsko kot stalno članico Varnostnega sveta ZN in eno izmed vodilnih gospodarskih in trgovinskih sil;
  • promocija neposrednih odnosov med kitajskimi mesti in provincami z ustreznimi slovenskim partnerji;
  • zagotavljanje konzularne pomoči slovenskim državljanom na Kitajskem;
  • zagotavljanje informacij o Sloveniji kitajskim državljanom.

Veleposlanica

Politične zadeve

Konzularne zadeve

Ekonomske zadeve

Obrambni in vojaški ataše

Administracija

Ostala predstavništva

Podatki o ostalih slovenskih predstavništvih v državah akreditacije in predstavništvih držav akreditacije so dostopni na straneh: