Skoči do osrednje vsebine

Dvostranski odnosi s Španijo in državami akreditacije

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Do prvih stikov med državama je prišlo še pred mednarodnim priznanjem Republike Slovenije s strani Kraljevine Španije 15. januarja 1992, diplomatski odnosi med njima pa so bili vzpostavljeni 25. marca 1992.

Politični odnosi so zelo dobri, prijateljski in brez nerešenih vprašanj. Državi dinamično sodelujeta na gospodarskem, kulturnem, izobraževalnem, obrambnem in drugih področjih. Plodno se povezujeta tudi v okviru Evropske unije in mednarodnih organizacij, še zlasti Sveta Evrope in zveze NATO. Kot obmorski državi se zavzemata za pospešitev sodelovanja v sredozemski regiji.

Več novic o dvostranskih odnosih Slovenije z državami v pristojnosti Veleposlaništva Madrid najdete v zbirki Države: Španija, Alžirija, Andora.

Povezane teme

  • Slovenci v Evropi

    Slovence lahko najdemo po vsej Evropi. Veliko se jih je iz domovine izselilo po drugi svetovni vojni, največ v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi boljših gospodarskih možnosti, preseljevanju pa smo priče tudi danes. Največ Slovencev v Evropi živi v Nemčiji.