Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Temeljno poslanstvo generalnega konzulata v Trstu je poglobitev dobrih sosedskih odnosov med Slovenijo in Italijo, ki sta razvili visoko raven medsebojnega sodelovanja na številnih področjih. Pomemben vezni člen v odnosih med državama sta slovenska manjšina v Italiji in italijanska narodna skupnost v Sloveniji.

Glavne naloge generalnega konzulata so:

  • varovanje interesov Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb ter opravljanje konzularno-pravnih zadev;
  • spodbujanje razvijanja odnosov na področju gospodarstva, kulture, znanosti in izobraževanja;
  • poročanje o dogajanjih na vseh področjih življenja na konzularnem območju in širše o dogajanju v Italiji;
  • razvijanje sodelovanja s slovensko narodno manjšino ter slovenskimi izseljenci in zdomci ter posebna skrb za ohranjanje slovenskega jezika in kulture med njimi;
  • vzdrževanje stikov z državnimi in lokalnimi organi na konzularnem območju;
  • skrb za delovno-pravno in socialno varstvo državljanov Republike Slovenije na delu v Italiji.

Generalni konzul

Osebje

Ostala predstavništva

Podatki o ostalih slovenskih predstavništvih v državah akreditacije in predstavništvih držav akreditacije so dostopni na straneh: