Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Albanija se iz leta v leto sooča z večjimi posledicami in ekstremnimi dogodki zaradi podnebnih sprememb, kot so poplave, požari, ki uničujejo velike površine gozdov, daljša sušna obdobja in močni nalivi in nevihte. Ozaveščenost prebivalcev Albanije o okoljski degradaciji in varovanju okolja je zelo nizka, kar so pokazali tudi pretekli projekti FER-a v Albaniji. Področje upravljanja z jezeri je zanemarjeno, prav tako vidik spola pri posledicah podnebnih sprememb in njihovem naslavljanju. Zato je potrebno večje zavedanje o problematiki, razumevanje vzrokov in posledic ter možnih rešitev v boju proti podnebnim spremembam ter njihovega blaženja.

Projekt bo povečal razumevanje vpliva podnebnih sprememb na urbana vodna telesa in spol v Albaniji, opolnomočil mlade za okoljski aktivizem (posebej 10 izbranih mladih aktivistov in aktivistk), ozavestil 1000 mladih, 20 odločevalcev in odločevalk in širšo javnost o vplivu in posledicah podnebnih sprememb ter preko okoljskih akcij tudi ublažil podnebne spremembe, saj bodo mladi v 5 šolah izvedli 20 ukrepov, ob jezeru v Tirani pa 3 sonaravne rešitve, ki bodo pozitivno vplivali na naravo in vode.

Izvedene aktivnosti in rezultati bodo prispevali k večji zmogljivosti za boj proti podnebnim spremembam v Albaniji, blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje, s posebnim poudarkom na trajnostnem upravljanju z vodami, odpravljanjem neenakosti med spoloma in aktivnim vključevanjem mladih.