Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Po podatkih ukrajinskega Ministrstva za gospodarstvo je bilo leta 2023 vsaj 174.000 kvadratnih kilometrov ozemlja Ukrajine onesnaženih z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in kasetnim strelivom. To neposredno ogroža vsaj 6,1 milijona prebivalcev in prebivalk ter zavira uporabo rodovitnih kmetijskih površin. Omenjeno ozemlje je potrebno pregledati z ustreznimi metodami za razminiranje, pri čemer Civilni zaščiti Ukrajine (SESU) primanjkuje usposobljenega osebja, predvsem pa ustrezne opreme za razminiranje. V okviru projekta sta bila načrtovana nakup opreme za razminiranje ter izvedba ustreznega usposabljanja o varnem in uspešnem upravljanju le-te.

ITF je 12.9.2023 s strani slovenske Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) prejel Zaprosilo za posredovanje podatkov oziroma dokumentacije (primer prijave anonimnega prijavitelja). Na Zaprosilo je ITF izčrpno in pravočasno odgovorili. Aktivnosti kljub temu niso bile realizirane, saj je ITF glede na postopek pred KPK v celoti ustavil proces pozivnega postopka. 

12. 10. je MZEZ obvestil ITF, da na podlagi njihovega obvestila o nezmožnosti izvedbe projekta odstopa od pogodbe ter prosi za vračilo izplačanih sredstev.