Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Odstranjevanje eksplozivnih ostankov vojne v Iraku.

Odstranjevanje eksplozivnih ostankov vojne v Iraku. | Avtor: ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti

Cilj projekta je bil prispevati k varnejšemu okolju, v katerem lahko družbenoekonomski razvoj poteka brez grožnje eksplozivnih ostankov vojne, skupnosti pa lahko zgradijo svojo dolgoročno odpornost. Projekt naslavlja izjemne potrebe Iraka na področju protiminskega delovanja.

V iraškem Kurdistanu, kjer so bile izvedene projektne aktivnosti, je ruralno prebivalstvo (zlasti kmetje in kmetovalke) med najbolj zapostavljenimi družbenimi skupinami, in sicer zaradi odmaknjenosti od urbanih središč ter zaradi onesnaženosti obdelovalnih površin, nedostopnosti polj, gozdov in nasadov ter nezmožnosti turističnega razvoja.

Projekt s čiščenjem minsko onesnaženih območij zagotavlja ključni predpogoj za varen dostop lokalnega prebivalstva, tudi kmetov in kmetovalk, do nekdaj onesnaženih površin ter njihovo varno uporabo in obdelavo. Izvedene projektne aktivnosti so prispevale k zmanjšanju števila nesreč in prebivalstvu na onesnaženih območjih pomagajo pri obnovi virov zaslužka.