Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Projekt je opolnomočil čebelarje in čebelarke, invalidne osebe (žrtve min iz BIH), z znanjem za bolj učinkovito in uspešno čebelarjenje.

Slovenska čebelarska akademija je s čebelarskimi inštruktorji in inštruktoricami izvedla več izobraževanj. Za čebelarke in čebelarje – žrtve min iz BiH – se je usposabljalo 30 ljudi. Udeleženci in udeleženke so prejeli tudi opremo za čebelarjenje: LR panj, čebelarske rokavice, čebelarsko srajco, čebelarski nož in kadilnik, hrano za čebele.

Ukvarjanje s čebelami se je izkazalo za zelo pozitivno, žrtvam min nudi nekakšno sprostitev in vir zaslužka.

Po zaključku sestanka čebelarjev in čebelark, ki je bil v okviru projekta izveden novembra 2021, se je oblikovalo združenje čebelarjev žrtev min. Usposobljeni čebelarji in čebelarke bodo tako prenesli znanje na druge, ki se bodo pridružili temu združenju. 

Projekt je bil nadgrajen v letu 2022. Organizirano je bilo štiridnevno usposabljanje za čebelarje in čebelarke – žrtve min - v Banja Luki ter študijski obisk v Murski Soboti jeseni 2022.

V okviru projekta je društvo "Pčelica" prejelo opremo za čebelarje in čebelarke, prav tako pa se je začel uvajati medeni zajtrk v šolah v BiH.