Skoči do osrednje vsebine

Zajtrk je dobra naložba v zdravje

"Na Ministrstvu za zdravje prepoznavamo projekt Tradicionalni slovenski zajtrk kot priložnost za opozarjanje na pomembnost uživanja zajtrka kot prvega obroka, ki nam da energijo za zagon tako telesne kot miselne aktivnosti," je danes na zajtrku z novinarji ob dnevu slovenske hrane, ki vsako leto poteka tretji petek v novembru, povedala državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek.

Državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo mag. Petra Culetto, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje prim Simona Repar Bornšek in predstojnik Centra za proučevanje in razvoj zdravja prim. prof. dr. Ivan Eržen

1 / 3

Letos že osmo leto zapored obeležujemo dan slovenske hrane. Obeležujemo ga vsak tretji petek v novembru, letos bo to 15. novembra. Na ta dan poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Letos se želimo še posebej zahvaliti vsem udeležencem v prehranski verigi s sporočilom: »Hvala za naš super zajtrk!«.

"Z obeleževanjem Tradicionalnega slovenskega zajtrka želimo prepričati zlasti tiste manj redne zajtrkovalce, da je zajtrkovanje dobra naložba v zdravje. Spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad pri prebivalcih in oblikovanje okoliščin, ki nas k temu spodbujajo, je glavni namen nacionalnega programa Dober tek Slovenija, zdravo uživaj & več gibaj! Z njim želimo zmanjšati pojavnost debelosti in kroničnih bolezni ter tako vplivati na boljšo kakovost življenja posameznika in družbe. Kot posledico izvajanja številnih aktivnosti med prebivalci že opažamo izboljšan trend zajtrkovanja, pogostejše uživanje sadja in zelenjave, zmanjšano pitje sladkih pijač ter bolj redno telesno dejavnost," je na predstavitvi letošnjega zajtrka povedala državna sekretarka Simona Repar Bornšek.

Ob tej priložnosti so partnerji na zajtrku z novinarji predstavili namen dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. 

Pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka sodelujejo: ministrstva, pristojna za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zdravje, izobraževanje, kulturo, okolje in prostor, Čebelarska zveza Slovenije (pobudnica projekta), Zavod RS za šolstvo, Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zadružna zveza Slovenije ter Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Projekt vključuje vrtce in osnovne šole v Sloveniji, celotno populacijo vrtčevskih in šolskih otrok. Vsako leto pri tradicionalnem slovenskem zajtrku tako sodeluje več kot 260.000 otrok. Otroci se pogosto na ta dan v šoli in vrtcih pripravijo že prej, z raznimi dogodki, izobraževanji o pomenu lokalne hrane, zdravega načina prehranjevanja, obiščejo pa jih tudi lokalni čebelarji. Pobuda je dobrodošla tudi širši javnosti, s svojimi sporočili in namenom naslavlja tudi druge mlade, zato želimo, da bi projekt našel odmev tudi v srednjih šolah kakor tudi pri študentih. Sicer se nam vsako leto pridruži vrsto drugih posameznikov, institucij, podjetij, gostinskih obratov, turističnih objektov itd., ki na simboličen način podprejo in širijo pomen sporočil TSZ preko svojih aktivnosti.

Svojstven pečat sta današnjemu dogodku dodala posebna gosta – Marjanca Jemec Božič, »velika dama slovenske ilustracije«, in smučarski skakalec Jernej Damjan.

Več informacij o dnevu slovenske hrane in tradicionalnem slovenskem zajtrku najdete na tej povezavi