Skoči do osrednje vsebine

Vlada ob potresu v Albaniji nominirala dva strokovnjaka v strokovno ekipo civilne zaščite EU

Vlada je sklenila, da ob potresu v Albaniji kot pomoč mehanizma Unije na področju civilne zaščite tja pošlje dva strokovnjaka za pomoč pri koordinaciji mednarodne pomoči pri odpravi posledic potresa.

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sprejela odločitev, da se kot pomoč Republiki Albaniji, na podlagi njene prošnje prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, nominira 2 strokovnjaka v strokovno ekipo civilne zaščite EU za pomoč pri koordinaciji mednarodne pomoči pri odpravi posledic potresa. Napotitev je predvidena za obdobje 10 dni.

Republiko Albanijo je 26. 11. 2019 zjutraj prizadel potres magnitude 6,4, predvsem okrožje Durres. Epicenter potresa je bil približno 30 km zahodno od glavnega mesta Tirane, med obalnima mestoma Drač in Thumane. Ta del države je tudi najbolj prizadet, poročajo o številnih porušenih stavbah ter po dosedanjih podatkih več kot dvajset mrtvih in več kot 600 poškodovanih.

Pristojni organi Republike Albanije so prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), 26. 11. 2019, zaprosili za mednarodno pomoč v obliki treh reševalnih enot za iskanje izpod ruševin, predvsem iz sosednjih držav. Pomoč v obliki reševalnih enot so albanski strani že potrdile Grčija, Italija in Romunija.

Dodatno so albanske oblasti zaprosile za pomoč strokovne enote civilne zaščite EU za koordinacijo mednarodne pomoči, ki bo sestavljena iz predvidoma 7 članov različnih profilov. Naloga strokovne ekipe bo pomoč albanskim oblastem pri oceni stanja, sprejemu mednarodne pomoči in pri oceni poškodovanosti objektov.

Ministrstvo za obrambo bo še naprej spremljalo nastalo situacijo v Albaniji po potresu in po potrebi predlagalo dodatno pomoč.

Vir: Ministrstvo za obrambo