Skoči do osrednje vsebine

Vlada bo v naslednjih dneh predstavila danes potrjeni načrt ukrepov za obvladovanje drugega vala covid-19

Aktualno stanje glede bolezni covid-19 je predstavil vladni govorec Jelko Kacin.
Vladni govorec Jelko Kacin

Vladni govorec Jelko Kacin | Avtor: Nebojša Tejić, STA

V torek je bilo opravljenih 3391 testov, ugotovljenih je bilo rekordnih 203 pozitivnih primerov, kar je šest odstotkov testiranih. Hospitaliziranih je 86 bolnikov, šestnajst jih potrebuje intenzivno nego. Umrl je en bolnik. Za primerjavo navajamo podatek o prvem valu epidemije, ko je bilo dnevno rekordno število pozitivnih 61. Največ novookuženih je v občini Ljubljana: 37, sledita Kranj z devetimi in Kamnik s sedmimi. S štirinajstdnevno incidenco je Slovenija presegla 80 primerov pozitivnih na 100.000 prebivalcev.

Vlada je po besedah Kacina na današnji seji na podlagi priporočil strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri Ministrstvu za zdravje, ki se je sestala včeraj s predsednikom vlade in ključnimi ministri, razpravljala o načrtu ukrepov v povezavi z drugim valom covida-19. Načrt bo vlada javnosti sporočila v naslednjih dneh.

Kacin je predstavil tudi drugo pomembno odločitev vlade, to je sprejetje Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije.

Enako kot države članice schengenskega območja se po novem obravnavajo tudi Andora, Monako, San Marino in Vatikan. To pomeni, da bodo lahko osebe iz teh držav, če bodo te države uvrščene na oranžni seznam, uveljavljale izjemo, ko se jim dovoli vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa.

Odlok določa tudi priznavanje veljavnosti vseh testov glede covida-19, ki niso starejši od 48 ur in so bili opravljeni v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Priznavajo se torej tudi testi, ki so bili opravljeni v skladu z odlokom pri navedenih institucijah v tretjih državah.

Dodatni izjemi glede odreditve karantene ali predložitve negativnega testa pri prehodu meje (za rdeče in oranžne države ali njihove upravne enote) sta določeni za dve novi okoliščini, in sicer za:

– osebe, ki prehajajo mejo iz družinskih razlogov zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani in se vračajo čez mejo v 72 urah po prehodu meje,

– osebe, ki še niso dopolnile starosti štirinajst let in prehajajo mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test.

Vse spremembe odloka bodo začele veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.

Glede na napoved državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Bregantove o odpravi priporočila nošenja mask učencem v zadnji triadi v osnovnih šolah in dijakom, ko ne morejo vzdrževati medsebojne razdalje 1,5 metra, je Kacin poudaril, da vlada o tem ni razpravljala.