Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade je obiskal Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je danes z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem obiskal Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov. V okviru obiska si je ogledal Azilni dom Vič, v katerem je bila na dan obiska nastanjena 201 oseba (32 tujcev, ki čakajo na sprejem prošnje za mednarodno zaščito, in 169 prosilcev za mednarodno zaščito, prebivalci azilnega doma prihajajo po večini iz Maroka, Alžirije in Iraka). Ogledal si je oddelek za sprejem in se seznanil s postopki nastanitve, pri tem pa si je ogledal tudi oddelek za družine, kjer se je sestal z najmlajšimi stanovalci doma.
Predsednik vlade Marjan Šarec na ogledu Azilnega doma Vič.

Predsednik vlade Marjan Šarec na ogledu Azilnega doma Vič. | Avtor: Bor Slana, STA

1 / 2

Na obisku je bilo med drugim poudarjeno področje integracije oseb s priznano mednarodno zaščito. Glavni izziv na tem področju je priprava akcijskih načrtov integracije za izvedbo strategije na področju migracij, ki jo je sprejela Vlada Republike Slovenije.

Slovenija pri spoprijemanju z migracijskimi izzivi ostaja zavezana spoštovanju in vzdrževanju ravnotežja med načeloma solidarnosti in varnosti. Zato smo izkazali solidarnost z Italijo in Malto, ki se spoprijemata z navedenimi izzivi, ter na drugi strani okrepili varnost na naši južni, schengenski meji, ki je najbolj izpostavljena nezakonitim migracijam.

Predsednik vlade je po obisku poudaril, da nastanitev in oskrba prosilcev za mednarodno zaščito potekata v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo. V azilnem domu niso presežene nastanitvene zmogljivosti. Poleg redne psihosocialne oskrbe tam potekajo tudi številne druge aktivnosti, ki jih zagotavljajo nevladne organizacije. 

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov ima tudi usklajevalno vlogo. Premier je pohvalil njihova prizadevanja na tem področju in tudi prizadevanja vseh drugih deležnikov.