Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Pred nami je nekaj precej zahtevnih odločitev in verjamem, da jim bo Evropski svet kos

Predsednik vlade Janez Janša se danes in jutri udeležuje izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju. Na dnevnem redu tokratnega zasedanja je razprava o enotnem trgu, industrijski politiki in digitalni preobrazbi, pa tudi o zunanjih odnosih, zlasti s Turčijo in Kitajsko. Vrh bo tudi priložnost za pregled razmer v zvezi s pandemijo covida-19.

Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na današnje izredno zasedanje Evropskega sveta v izjavi za javnost dejal, da pričakuje, da bodo evropski voditelji danes in jutri sposobni popolnoma enotno izraziti solidarnost z Grčijo in Ciprom ter tej solidarnosti v bližnji prihodnosti dodati tudi potrebne praktične korake. "Enako sem prepričan, da bomo sposobni izraziti solidarnost z državljani Belorusije, podpreti njihove demokratične težnje in napore, se zavzeti za zaščito pred kakršno koli represijo ter sprejeti vse potrebne ukrepe," je nadaljeval predsednik vlade in dodal, da se ob tem zavedamo, da ima Evropska unija na voljo predvsem ukrepe iz tako imenovane mehke moči in gospodarske sankcije. "Če so ti ukrepi pravilno izbrani in pravilno časovno razdeljeni, lahko zelo močno učinkujejo," je prepričan premier Janša.

"Pričakujem, da bomo danes sposobni doseči evropsko enotnost pri redefiniciji politike do Kitajske in da bomo na osnovi velikanskega že opravljenega dela Evropske komisije razlikovali komercialni interes od strateškega ter da bomo na podlagi izkušenj, ki smo jih dobili spomladi v epidemiji, sposobni v najkrajšem možnem času tudi v praksi zagotoviti vse potrebne kapacitete za to, da bo Evropa sposobna – ob morebitni prihodnji krizi – delovati bolj povezano, bolj odločno, bolj učinkovito ter zaščititi lastne državljane, lasten interes in da bo v ta namen razporedila proizvodnjo in vse druge kapacitete na domače ozemlje," je še povedal predsednik vlade.

Poudaril je tudi, da bo treba zelo jasno določiti seznam strateških izdelkov in sredstev: od umetne inteligence do komunikacij, kritične medicinske ali osebne zaščitne opreme, pri katerih Evropa absolutno ne more biti odvisna od drugih.

"Pred nami je nekaj precej zahtevnih odločitev in verjamem, da jim bo Evropski svet tokrat kos," je svojo izjavo za javnost zaključil predsednik vlade Janez Janša.