Skoči do osrednje vsebine

Pravica do zdravega okolja v ospredju našega angažmaja na 52. zasedanju Sveta ZN za človekove pravice

Na 52. zasedanju Sveta Združenih narodov (ZN) za človekove pravice sta bili sprejeti dve pomembni pobudi, pri katerih sodeluje Slovenija. Osrednje telo ZN s področja človekovih pravic je podprlo podaljšanje delovanja posebnega poročevalca ZN za vprašanja manjšin in potrdilo, da pravica do čistega, zdravega in trajnostnega okolja predstavlja vez med okoljem in človekovimi pravicami.
Ministrica Fajon za govornico Sveta Organizacije združenih narodov za človekove pravice

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je nagovorila visoki segment Sveta OZN za človekove pravice, Palača narodov. 27. februar 2023. | Avtor: UN Photo, Violaine Martin

Predstavniki slovenske delegacije, ki jo je vodila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, so aktivno sodelovali v splošnih razpravah, interaktivnih dialogih in posvetovanjih o resolucijah. V središču njihovega angažmaja na zasedanju je bila pravica do zdravega, čistega in trajnostnega okolja, saj si Slovenija, skupaj s skupino partnerskih držav, že dlje časa aktivno prizadeva za krepitev zavedanja o tej pravici in njeno polno uresničevanje. To zavezo so potrdili tudi ministrski predstavniki na visokem dogodku o uresničevanju pravice do zdravega, čistega in trajnostnega okolja ob začetku zasedanja.

V okviru zasedanja je bilo predstavljeno tudi poročilo posebnega poročevalca organizacije Združenih narodov za človekove pravice in okolje Davida Boyda, ki se je marca 2023 mudil na obisku v Sloveniji. Predstavniki slovenske delegacije so se mu ob tej priložnosti zahvalili za obisk in izrazili polno pripravljenost Slovenije za sodelovanje pri izvajanju njegovih priporočil. Na letni razpravi o otrokovih pravicah je v imenu otrok Slovenije spregovoril tudi predstavnik Otroškega parlamenta Slovenije.

Predstavniki slovenske delegacije so na zasedanju v imenu Slovenije podali nacionalne izjave in se odločno opredelili proti vsem oblikam nasilja nad otroki, tudi na spletu. Poudarili so potrebo po zaščiti otrok v oboroženih spopadih, ponovno potrdili pomembno povezavo med čistim, zdravim in trajnostnim okoljem ter človekovimi pravicami ter zavzeli odločno stališče o pomenu varstva pravic manjšin. Odzvali so se tudi na zaostrene razmere na področju človekovih pravic v Afganistanu, Palestini in Ukrajini.

Svet je z resolucijami odreagiral tudi na razmere na področju človekovih pravic v Ukrajini, Belorusiji, Siriji, Iranu, Mjanmaru, Severni Koreji, Nikaragvi, Južnem Sudanu in na zasedenih palestinskih ozemljih. Slovenija je podprla zaprosila, ki so jih Gruzija, Haiti in Libija naslovile na Svet, za tehnično sodelovanje na področju človekovih pravic.

Predstavniki kvadrilateralne skupine (Avstrija, Lihtenštajn, Slovenija, Švica) so pozvali k globalni odpravi smrtne kazni, predstavniki trilateralne skupine (Avstrija, Hrvaška, Slovenija) pa so poudarili pomen zaščite otrokovih pravic v digitalnem okolju. Slovenija se je skupaj s skupino držav zavzela tudi za nadaljevanje razprave o mednarodnem okviru varstva pravic starejših in izrazila zadovoljstvo nad priznanjem Sveta, da oboroženi spopadi poleg drugih dejavnikov resno omejujejo pravico do hrane po vsem svetu.