Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon se je v New Yorku sestala s predstavniki več kot 70 držav sveta

Podpredsednica Vlade RS in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je med 8. in 10. majem mudila v New Yorku, kjer je opravila vrsto srečanj s predstavniki regionalnih skupin znotraj Organizacije združenih narodov (OZN) ter visokimi predstavniki OZN.

Ministrica Tanja Fajon ob zaključku obiska v New Yorku

“Srečanja predstavljajo lepo priložnost, da pred glasovanjem o slovenski kandidaturi za Varnostni svet, ki bo 6. junija, še enkrat predstavim Slovenijo kot državo, pripravljeno poslušati in slišati ostale, graditi zaupanje in krepiti solidarnost. Vse seveda s ciljem čim bolje delati za svetovni mir in varnost, boj proti podnebnim spremembam, lakoti, revščini in neenakostim. Z izzivi, s katerimi se sooča ves svet, se moramo spopadati skupaj", je ob robu številnih srečanj v New Yorku povedala ministrica Fajon.

Ministrica je opravila srečanja s stalnimi predstavniki regionalnih skupin pri OZN, in sicer s predstavniki Združenja držav jugovzhodne Azije (angleško Association of Southeast Asian Nations - ASEAN), Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (angleško Economic Community of West African States - ECOWAS), Karibske skupnosti (angleško Caribbean Community - CARICOM) in Azijsko-pacifiške skupine. Včeraj se je ministrica sestala s stalnimi predstavniki malih pacifiških otoških držav v razvoju in držav Južnoafriške razvojne skupnosti. Na sedežu OZN pa se je srečala tudi z generalno podsekretarka OZN za politične zadeve in izgradnjo miru Rosemary A. DiCarlo.

Danes bo ministrica Tanja Fajon sklenila obisk s srečanjem s stalnimi predstavniki držav Medvladne organizacije za razvoj (angleško Intergovernmental Authority on Development - IGAD) ter z generalnim podsekretarjem OZN za politike Guyom Ryderjem.

"Ne gre le za prestižno glasovanje, gre za krepitev vloge in podobe Slovenije v svetu kot odgovorne, verodostojne, zanesljive partnerice. Če 6. junija uspemo, bo to izjemno priznanje naši državi. Tudi zato je to projekt, ki ne sme deliti, mora nas povezati do cilja,” je še pozvala ministrica Fajon, ki pot nadaljuje v Gvatemalo, kjer se bo na povabilo zunanjega ministra Gvatemale 11. in 12. maja udeležila zasedanja Združenja karibskih držav (angleško Association of Caribbean States - ACS).