Skoči do osrednje vsebine

Milan Krek: Epidemija se umirja, a držimo se vseh ukrepov

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni covid-19 je sodeloval direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Glede na aktualne podatke je bilo včeraj opravljenih skupno 1023 PCR-testov in 6953 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo potrjenih 24 novih okužb, kar je 2,3 odstotka vseh izvidov, pred enim tednom je znašal 4,3 odstotkov. Sedemdnevno povprečje po danes objavljenih podatkih znaša 147 okužb.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 134 pacientov, 42 jih potrebuje intenzivno nego, dve osebi sta včeraj umrle, je v uvodu povedla Maja Bratuša.

Milan Krek je v nadaljevanju dejal, da nam število okuženih glede na svetovno merilo upada, tudi v evropskem povprečju število okuženih pada. Slovenija beleži trend zmanjševanja števila okuženih, kar kaže tudi današnja številka, samo 24 okuženih, kar nismo zabeležili že zelo dolgo.

Kot je še dejal, se je število umrlih v domovih za starejše občane tudi zmanjšalo, čemur je pripomoglo cepljenje. Pozval je vse zaposlene v domovih za ostarele, naj se gredo cepit. »Če ne bi bilo cepljenja, bi bila v tem trenutku epidemija bistveno hujša,« je poudaril Milan Krek.

»Vse lokalne skupnosti naj bodo aktivne pri iskanju ostarelih, ki niso prišle na cepljenje in jih pripeljejo na cepljenje, vsi zdravstveni domovi pa naj se aktivno podajo v vasi in take ljudi pocepijo,« je pozval direktor NIJZ. Ta teden bo potekalo cepljenje v cepilnih centrih brez naročanja, kjer je mogoče dobiti tudi digitalno potrdilo.

Napovedal je, da bo avgusta konec epidemičnega vala. Zaradi novih sevov, se je nujno držati vseh že znanih ukrepov.

Milan Krek

Milan Krek | Avtor UKOM