Skoči do osrednje vsebine

Kljub rekordnemu številu pozitivnih testov razmere v domovih starejših občanov kvalitetno obvladovane

Epidemiološko sliko v državi je predstavil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj pa razmere v domovih starejših občanov.

Janez Cigler Kralj

Janez Cigler Kralj | Avtor Nebojša Tejić/STA

1 / 2

V četrtek je bilo opravljenih 3281 testov, pozitivnih je bilo rekordnih 238 oseb, od teh največ v občini Ljubljana: 46, sledi Maribor z dvanajstimi primeri – tako je podatke predstavil Kacin. Skupno je bilo od začetka marca do danes ugotovljenih 6103 pozitivnih testov, zdaj je virus prisoten pri 1908 osebah. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 86, intenzivno terapijo pa petnajst bolnikov, od teh jih devet potrebuje pomoč ventilatorja. Dva pacienta sta umrla.

Epidemiologe skrbi delež pozitivnih testov na dnevni ravni, saj je ta v zadnjem tednu znašal šest odstotkov, največ v soboto: 8,24, danes pa 7,25 odstotka.

V Evropi se število pozitivnih oseb s koronavirusom iz dneva v dan povečuje. Štirinajstdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev v državah EU skupaj z Veliko Britanijo znaša skoraj 114 primerov. Po podatkih ECDC se ta številka povečuje že zadnjih 70 dni. V 27 članicah je presegla 60 pozitivnih primerov na 100.000 v zadnjih štirinajstih dneh, v Sloveniji je to število 86,79. Epidemiološka slika je zdaj precej boljša od naše v Italiji in na Hrvaškem, bistveno slabša je na Madžarskem in v Avstriji.

Razmere v domovih starejših občanov so še vedno občutljive, je opozoril minister Cigler Kralj. V CUDV v Črni na Koroškem so v zadnjih dneh razmere stabilizirali, zdaj je 58 pozitivnih med oskrbovanci in 22 med zaposlenimi. Ob pomoči ministrstva za izobraževanje so vzpostavili rdeče območje v sosednjem Centru za šolske in obšolske dejavnosti.  

V DSO Rakičani so v zadnjih dneh pozitiven test potrdili pri trinajstih stanovalcih, šest zaposlenih je odšlo v karanteno. Zaradi vzpostavljanja rdečega območja so tri stanovalce začasno umaknili iz doma v Splošno bolnišnico Nova Gorica, saj sta UKC Ljubljana in UKC Maribor zasedena.

Zgled obvladovanja razmer glede virusa je taborska enota mariborskega doma Danice Vogrinec, saj so v zadnjih dneh zaznali le tri nove okužbe s koronavirusom, opravili pa so 340 testiranj. Okužbe so se pojavile na začetku septembra, v naslednjih dneh je število potrjeno okuženih skokovito raslo, zadnja dva tedna pa se položaj umirja. V rdečem območju doma je zdaj skupno 37 stanovalcev z novim koronavirusom, en stanovalec pa se zdravi v bolnišnici.

Razmere v socialnovarstvenih zavodih so bistveno drugačne, kot so bile marca v prvem valu, je poudaril minister Cigler Kralj. V domovih je dovolj ustrezne varovalne opreme, izvajajo se izobraževanja za njeno pravilno uporabo. Ministrstvo je zagotovilo 29 milijonov evrov sredstev za okrepitev ekip, iz česar bodo domovi za starejše lahko zaposlili dodatnih 550 strokovnih kadrov. V veliko pomoč vodstvom domov je protokol, ki določa navodila za ravnanje ob prvem pojavu virusa v socialnovarstvenem zavodu.