Skoči do osrednje vsebine

Dan akreditacije

Pretekli teden je na Brdu pri Kranju potekal Dan akreditacije. Na letošnjem Dnevu akreditacije so predavatelji razmišljali o vlogi akreditacije pri zagotavljanju trajnostne gospodarske rasti in skrbi za okolje.

V prvem delu programa so bile strokovne teme, kot so: meroslovna pismenost, obvladovanje opreme, ocenjevanje akreditirane dejavnosti v tujini, ter novosti na področju akreditiranja.

V drugem delu programa pa so predavatelji pogledali v preteklost in se dotaknili samih začetkov akreditiranja in pomembnih mejnikov v razvoju področja akreditiranja pri nas. V tem delu je dr. Samo Kopač, sedaj direktor Urada Republike Slovenije za meroslovje, predstavil začetke akreditacije v Sloveniji. Ti segajo v leto 1995, ko je bil sprejet Zakon o standardizaciji in ustanovljen sektor za akreditacijo na takratnem Uradu za standardizacijo in meroslovje. Kasneje leta 1999 je bil sprejet poseben Zakon o akreditaciji, v letu 2000 pa s sklepom Vlade ustanovljen javni zavod Slovenska akreditacija.

Kot je ob zaključku povedal dr. Samo Kopač, sta meroslovje in akreditacija ključna dela tehniške infrastrukture, ki je potrebna za uspešen gospodarski, tehnološki in znanstveni razvoj Slovenije ter kakovostno in varno življenje prebivalcev. Zato je strokovnost, kakovost in razvoj tako na področju meroslovja, kot akreditacije na prvem mestu.