Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Številka za klic v sili 112 bo tudi v času stavke delovala nemoteno

  Varnost in zaščita ljudi sta naša najvišja prednostna naloga, zato zagotavljamo, da bo številka za nujne klice v sili 112, vedno delovala nemoteno, ne glede na stavkovne aktivnosti zaposlenih v centrih za obveščanje.

 • Na Bledu poteka seminar s področja mehanizma Unije na področju Civilne zaščite

  V okviru evropskega programa usposabljanj na področju civilne zaščite med 14. in 16. februarjem poteka na Bledu Seminar za osvežitev znanja s področja mehanizma Unije za civilno zaščito (angleško Mechanism Refresher Seminar – MRS).

 • Regijski centri za obveščanje lani prejeli največ klicev v zadnjih petih letih

  V vseh Regijskih centrih za obveščanje (ReCO) je bilo leta 2023, po zadnjih nerevidiranih podatkih, prejetih 705.989 telefonskih klicev. Najvišje število klicev, ki smo jih zabeležili v eni uri, je 2.345. Dne 4. avgusta 2023 smo zabeležili rekordnih 13.789 klicev v enem dnevu, kar predstavlja najvišje število klicev v enem samem dnevu.

 • Izšla je 37. številka revije Ujma

  Izšla je nova številka revije za vprašanja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami Ujma, ki obravnava naravne in druge nesreče v letu 2022.

 • Številka 112 ni doživela kibernetskega napada

  Na temnem spletu so se pojavili podatki o klicih na številko 112, ki se nanašajo na hitro medicinsko pomoč kličočim. Po podrobnem pregledu strežnikov v Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) je bilo ugotovljeno, da vdora v te strežnike ni bilo in da podatki z njih niso bili odtujeni.

 • Javna predstavitev predloga načrta zaščite in reševanja ob jedrski ali radiološki nesreči

  V skladu z Uredbo o vsebini in izdelavi načrtov zaščite in reševanja (Uradni list Republike Slovenije, številka 24/12, 78/16, 26/19) Izpostava Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) Murska Sobota objavlja javno predstavitev predloga Regijskega načrta zaščite in reševanja ob jedrski ali radiološki nesreči v Pomurju, verzija 4.0.

 • Načrt usposabljanj na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za leto 2024

  Načrt usposabljanj obsega programe za pripadnike civilne zaščite, gasilstvo, zaposleni v sistemu zaščite, reševanja in pomoči, drugih ciljnih skupin ter mednarodne programe.

 • Na Igu je z usposabljanjem za poklicne gasilce začela 31. generacija

  Z usposabljanjem v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je danes začela 31. generacija kandidatov za poklicne gasilce. Nagovoril jih je minister za obrambo Marjan Šarec, ki je poudaril pomen in poslanstvo gasilskega poklica ter izrazil prepričanje, da bodo imeli med šolanjem na razpolago najboljšo opremo, znanje in inštruktorje. Kandidatom je zaželel uspešno šolanje.

 • Strokovni posvet Regijskega centra za obveščanje Ljubljana

  V Izobraževalnem centru zaščite in reševanja na Igu je potekal strokovni posvet operaterjev oziroma dispečerskih služb, s katerimi center vsakodnevno sodeluje pri izvajanju svojih nalog.

 • Poudarki iz posvetov o požarih v naravnem okolju

  V Izobraževalnem centru Republike Slovenije za zaščito in reševanje na Igu sta nedavno potekala dva posveta na temo požarov v naravnem okolju. Dogodka, ki sta potekala 18. oktobra in 23. novembra 2023, sta bila namenjena predstavnikom lokalnih skupnosti, gasilcem, pripadnikom civilne zaščite in strokovnjakom, ki so vključeni v aktivnosti načrtovanja in ukrepanja ob požarih v naravnem okolju.

 • Letali za gašenje iz zraka sta se vrnili v Slovenijo, opremljeni s plovci

  Danes sta se na brniško letališče po slabih dveh mesecih vrnili letali Air Tractor, ki sta po novem prejeli oznako AT-802 Fire Boss.

 • Nadomestilo plače prostovoljcem za pomoč pri odpravljanju posledic poplav v avgustu 2023

  Zahtevke za povračilo nadomestila plače delavca/prostovoljca, ki so bili vloženi in zavrnjeni do začetka veljavnosti spremembe Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, lahko delodajalci ponovno vložijo na Upravo za zaščito in reševanje. Pravico do plačane odsotnosti z dela za največ sedem delovnih dni je možno izkoristiti do 31. decembra 2023.

 • V Trstu potekala vaja na morju

  Danes je v okviru projekta Sistem za odzivanje na pomorske incidente v severnem Jadranu (angleško North Adriatic Maritime Incident Response System – NAMIRS) potekala zaključna mednarodna vaja na področju preventive, pripravljenosti in odzivanja ob večjih ekoloških nesrečah na morju in obalnem pasu. Projekt izvajamo v sodelovanju s hrvaškimi in italijanskimi partnerji.

 • V Ljubljani poteka usposabljanje o psihološki pomoči reševalcem

  Med 14. in 16. novembrom v City hotelu v Ljubljani poteka usposabljanje o psihološki pomoči reševalcem v okviru Pobude za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za jugovzhodno Evropo.

 • Video

  V nedeljo bo Slovenijo zajela še ena vremenska fronta

  Po burni noči se vreme počasi umirja, vendar pa bo Slovenijo v nedeljo prešla še ena vremenska fronta. Za pretežni del države velja rumeno opozorilo, za Primorsko in severozahod pa oranžno opozorilo zaradi okrepljenega jugozahodnega vetra ter napovedanih močnejših padavin v nedeljo.

 • Video

  Za severozahod Slovenije izdano rdeče opozorilo, za druge dele Slovenije oranžno

  Na izjavi za javnost so o pričakovanih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah v Sloveniji spregovorili meteorolog Branko Gregorčič in hidrolog Janez Polajnar, oba z Agencije Republike Slovenije za okolje, direktorica Direkcije Republike Slovenije za vode Neža Kodre, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec.

 • Opozorilo ob napovedanih nalivih in morebitnih lokalnih poplavah

  Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan opozarja pristojne službe in prebivalce, da očistijo odpadlo listje z dvorišč in ulic.

 • Pojasnilo glede uveljavitve znižane stopnje davka za gasilce

  Zaradi številnih vprašanj gasilskih organizacij, ki se nanašajo na uveljavljanje posebne nižje stopnje davka na dodano vrednost pri nakupu gasilske opreme objavljamo pojasnilo s povezavo na najpogostejša vprašanja.

 • Opozorilo ob napovedanih nalivih in neurjih

  Za danes in predvsem jutri napovedani nalivi in neurja lahko v Zahodni in Severovzhodni Sloveniji, pa tudi v Jugovzhodni Sloveniji in v osrednjem delu države povzročijo poplave in prožijo plazove.

 • Uprava za zaščito in reševanje gostila dva mednarodna sestanka

  Na Bledu sta med 9. in 11. oktobrom 2023 potekala mednarodna sestanka Akcijske skupine 8 za obvladovanje tveganj naravnih nesreč in prilagajanje na podnebne spremembe Strategije EU za alpsko regijo (EUSALP) in Delovne skupine za naravne nesreče (PLANALP) Alpske konvencije.