Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Bonitetno oceno Slovenije potrdila tudi japonska rating agencija

  Japonska rating agencija Japan Credit Rating Agency (JCR) je v torek, 9. februarja 2021, potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije pri AA-, s stabilnimi obeti in s tem Sloveniji priznala, da jo tudi azijski kapitalski trg vidi kot stabilno in zaupanja vredno državo, ki se uspešno spopada s pandemijo COVID-19.

 • Izdaja 60-letnih obveznic Republike Slovenije

  Republika Slovenija je 27. januarja 2021 uspešno izdala novo 60-letno obveznico RS87 v višini 500 milijonov evrov, ki zapade 3. marca 2081. 60-letna obveznica je za Slovenijo prva obveznica s takšno, trenutno najdaljšo zapadlostjo, in je močan dokaz zaupanja, ki ga imajo institucionalni investitorji v Republiko Slovenijo.

 • Slovenija utrdila svoj položaj v skupini naprednejših držav evroobmočja

  Republika Slovenija z bonitetno oceno S&P (AA-), Fitch (A), Moody's (A3) in DBRS (AH) je z izdajo dolgoročnih 60-letnih evrskih obveznic in s tem pomembnim podaljšanjem referenčne tržne krivulje donosnosti utrdila svoj položaj v skupini naprednejših držav evroobmočja.

 • Nova potrditev bonitetne ocene Slovenije

  V petek, 22. januarja 2021, je evropska rating agencija Creditreform Rating potrdila boniteto Republike Slovenije 'AA-' s stabilnimi obeti.

 • Slovenija uspešno izdala novo 10-letno obveznico

  Republika Slovenija je 5. januarja 2021 uspešno izdala novo 10-letno obveznico RS86 v višini 1,75 milijarde evrov, ki zapade 12. februarja 2031. Poleg tega je izvršila dodatno izdajo obveznice RS85 v višini 250 milijonov evrov, ki zapade 20. oktobra 2050.

 • Slovenija prvič v zgodovini izdala dolgoročne obveznice z negativnim donosom do dospetja

  Danes je Slovenija prvič v zgodovini izdala dolgoročne obveznice z negativnim donosom do dospetja -0,096 % in kuponsko obrestno mero 0 % v višini 1,75 milijarde evrov, kar pomeni, da je ob realizirani zadolžitvi s strani investitorjev prejela za 17 milijonov evrov sredstev, ki jih ne bo potrebno vrniti. Poleg tega je Slovenija povečala obstoječo izdajo dolgoročnih 30-letnih evrskih obveznic pri obrestni meri 0,381 % v višini 250 milijonov evrov.

 • Slovenija izdala novo 30-letno obveznico

  Republika Slovenija je 13. oktobra 2020, kmalu po tem, ko je agencija Moody's dvignila bonitetno oceno države, uspešno izdala novo 30-letno obveznico RS85 v višini 1 milijarde evrov, ki zapade leta 2050. Hkrati je Republika Slovenija odkupila za 172,98 milijona evrov obstoječih obveznic serije RS69 in RS71.

 • Obvestilo o izidu zbiranja ponudb za odkup obstoječih obveznic Republike Slovenije

  Republika Slovenija je 12. oktobra 2020 zaključila zbiranje ponudb za odkup obveznic, denominiranih v evrih. V okviru zbiranja ponudb je Republika Slovenija sprejela ponudbe RS69 v skupnem nominalnem znesku odkupa 98.130.000 evrov in RS71 v skupnem nominalnem znesku odkupa 74.850.000 evrov.

 • Obvestilo o zaključku zbiranja ponudb za odkup obstoječih obveznic Republike Slovenije v evrih in o novi izdaji 30-letne obveznice Republike Slovenije v evrih

  Objavljamo obvestilo o zaključku zbiranja ponudb za odkup obstoječih obveznic Republike Slovenije v evrih in o novi izdaji 30-letne obveznice Republike Slovenije v evrih.

 • Obvestilo o zbiranju ponudb za odkup obveznic Republike Slovenije

  Republika Slovenija je danes objavila obvestilo o zbiranju ponudb za odkup obstoječih obveznic, izdanih v evrih, z oznako RS69 in RS71.

 • Moody's v negotovih časih zvišal bonitetno oceno Slovenije

  Bonitetna agencija Moody's Investors Service je 2. oktobra 2020 za eno stopnjo zvišala bonitetno oceno Republiki Sloveniji na A3 in ji pripisala stabilne obete. Agencija je s tem potrdila, da Slovenija za investitorje tudi v teh zahtevnih časih ostaja zaupanja vredna država. Ker bonitetne agencije v teh časih državam bonitetne ocene nižajo ali ohranjajo, se Slovenija z zvišanjem ocene uvršča med najbolj zanesljive države tudi za tuje investitorje. Moody's je oceno Slovenije pred tem zadnjič zvišal septembra 2017 na Baa1 in ji takrat pripisal stabilne obete. Obete je spremenil v pozitivne aprila 2019.

 • Tudi agencija DBRS Morningstar potrdila bonitetno oceno Slovenije

  Bonitetna agencija DBRS Morningstar je v petek, 21. avgusta 2020, potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije 'A (visoka)' in stabilne obete. To je za Slovenijo ponovni dokaz, da so bili ukrepi vlade v času epidemije COVID-19 dobri in da naša država za zunanje opazovalce kljub težki situaciji zaradi epidemije ostaja zaupanja vredna država.

 • Slovenija oddala vlogo za finančno podporo v okviru instrumenta SURE

  Republika Slovenija je oddala formalno vlogo za finančno podporo v okviru instrumenta SURE, ki je zasnovan za pomoč pri zaščiti delovnih mest in delavcev, ki jih je prizadela pandemija bolezni Covid-19. Instrument SURE bo zagotavljal finančno pomoč v obliki posojil Evropske unije državam članicam pod ugodnimi pogoji v skupni vrednosti do 100 milijard evrov. S temi posojili bodo države članice lažje obravnavale nenadna povečanja javnofinančnih odhodkov za ohranjanje delovnih mest. Instrument SURE je določen v Uredbi Sveta o vzpostavitvi evropskega instrumenta za začasno podporo zmanjševanju tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (instrument SURE) po izbruhu Covid-19.

 • Pravilnost in učinkovitost vladnih ukrepov potrjuje ugoden položaj Slovenije na kapitalskih trgih

  Donos na 10 letne obveznice RS na finančnih trgih je negativen (-0,04 %). Pravilnost in učinkovitost vladnih ukrepov za ohranjanje delovnih mest in za spodbujanje investicij potrjuje ugoden položaj Slovenije na kapitalskih trgih.

 • Fitch potrdil bonitetno oceno Slovenije

  Fitch Ratings je v petek, 17. julija 2020, potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije pri A (stabilni obeti).

 • Zaradi uspešnih vladnih ukrepov ugodnejše zadolževanje države

  Mednarodni finančni krogi zelo pozitivno ocenjujejo ukrepanje slovenske vlade za zajezitev epidemije in zagotovitev socialne stabilnosti ter ukrepe za gospodarsko okrevanje. Slovenija tako po indeksu odziva na Covid-19 zaseda izjemno 7. mesto. To se najbolje kaže pri nižjem donosu do dospetja na desetletne obveznice Republike Slovenije, ki sedaj znaša 0,1%. Povpraševanje po slovenskih obveznicah se je povečalo predvsem zaradi ukrepov za ohranjanje delovnih mest in za spodbujanje investicij, ki v finančnih krogih uživajo zaupanje.

 • Standard & Poor's potrdil bonitetno oceno Slovenije

  Rating agencija Standard & Poor's je v petek, 12. 6. 2020, potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije pri AA- (stabilni obeti).

 • Občinam po novem omogočeno aktivno upravljanje sredstev enotnega zakladniškega računa, na voljo tudi posojila daljše ročnosti

  V sistemu enotnega zakladniškega računa (EZR), sistemu upravljanja javnih financ v Sloveniji, smo uvedli nekaj novosti. Občinam je po novem omogočeno aktivno upravljanje sredstev njihovega zakladniškega računa, vsem, vključenim v EZR na ravni države, pa so med drugim na voljo posojila daljše ročnosti.

 • Slovenija uspešno izdala novo 10-letno obveznico RS84

  Republika Slovenija je 7. aprila 2020 uspešno izdala novo 10-letno obveznico RS84 v višini 1 mrd EUR, ki zapade leta 2030. Poleg tega je izvršila dodatno izdajo obveznice RS83 v višini 1,15 mrd EUR, ki zapade leta 2023, ter dodatno izdajo obveznice RS76 v višini 100 mio EUR, ki zapade leta 2045.

 • Uspešna izdaja nove triletne obveznice

  Republika Slovenija je danes, 24. marca 2020, uspešno izdala novo triletno obveznico RS83 v višini 850 milijonov evrov, ki zapade leta 2023, ter izvršila dodatno izdajo obveznice RS81 v višini 250 milijonov evrov, ki zapade leta 2029.