Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu objavil javna razpisa za finančno podporo

  Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil javna razpisa za finančno podporo Slovencem po svetu in avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu.

 • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

  Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

 • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

  Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.

 • Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

  Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022, drugi krog - obvestilo volivcem

  V nedeljo, 23. oktobra 2022, so v Sloveniji potekale volitve predsednika oziroma predsednice republike. Največ glasov sta prejela kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se uvrstila v drugi krog glasovanja.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

  V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.

 • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

  Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

  Volivce s stalnim ali začasnim naslovom v tujini obveščamo, da bodo redne volitve poslancev v državni zbor potekale v nedeljo, 24. 4. 2022.

 • Javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in po svetu za študijsko leto 2021/2022

  Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je 10. avgusta 2021 objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2021/2022. Rok prijave je do vključno 30. 9. 2021.

 • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

  Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.

 • Ministrica dr. Jaklitsch na odprtju Feiglove knjižnice v Gorici

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je udeležila odprtja novega sedeža Feiglove knjižnice v Gorici, enote Narodne in študijske knjižnice, osrednje knjižnice Slovencev v Italiji. Odprtja so se udeležili tudi senatorka Tatjana Rojc, župana Nove Gorice in Gorice, deželni odbornik za javne dobrine Furlanije Julijska krajine in drugi predstavniki italijanske države.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch obiskala Pangerčevo domačijo v Dolini pri Trstu

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes na povabilo Srednjeevropskega muzejskega središča v Dolini pri Trstu obiskala Pangerčevo domačijo. Ob tej priložnosti se je srečala tudi z županom občine Dolina Sandyjem Klunom, pozdravil pa jo je tudi župnik Klemen Zalar.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch obiskala Barkovlje na Tržaškem

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes mudila na obisku v Barkovljah na Tržaškem v Italiji. Obiskala je osnovno šolo Fran Saleški Finžgar, se sestala s predstavniki Slovenskega kulturnega društva Barkovlje in Tržaškega pomorskega kluba Sirena ter se srečala z duhovnikom Tomažem Kunaverjem.

 • 20 let od sprejema zaščitnega zakona za Slovence v Italiji

  Včeraj je minilo 20 let od sprejema »zaščitnega zakona za Slovence v Italiji« (Zakonska določila za zaščito slovenske jezikovne manjšine v deželi Furlaniji Julijski krajini, tako imenovani zakon številka 38). Zakon je bil sprejet po desetletjih odlašanj in obljub, zato ga lahko označimo za pravi zgodovinski dogodek za Slovence v Italiji.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch gostja Srečanja pod lipami

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je bila v četrtek, 11. februarja, gostja Srečanja pod lipami v organizaciji Kulturnega centra Lojze Bratuž in Krožka Anton Gregorčič. Na tokratnem srečanju z naslovom »30 let zglednega varstva manjšin«, je ministrica spregovorila o politiki zaščite narodnih in jezikovnih manjšin, ki jo je Republika Slovenija udejanjila v 30-letih samostojne države.

 • Ministrica dr. Jaklitsch na tradicionalnem novoletnem sprejemu Slovenske skupnosti, zbirne stranke Slovencev v Italiji

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je v petek, 12. februarja, zbrane nagovorila na tradicionalnem novoletnem sprejemu Slovenske skupnosti, zbirne stranke Slovencev v Italiji.

 • Delovno srečanje na temo evropskih projektov in financiranja organizacij v zamejstvu

  Na pobudo obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji se je danes odvilo delovno srečanje na temo evropskih projektov in financiranja organizacij v zamejstvu. Sestali so se ministrica dr. Helena Jaklitsch, državna sekretarka Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko mag. Monika Kirbiš Rojs, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze gospa Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij gospod Walter Bandelj ter sodelavci iz Urada za kohezijsko politiko in Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in finančne mehanizme.

 • Čestitke ministrice dr. Jaklitsch ob izvolitvi Marka Jarca za novega predsednika paritetnega odbora v Italiji

  Na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu pozdravljamo novico, da je prišlo do izvolitve novega predsednika institucionalnega paritetnega odbora za vprašanja slovenske narodne skupnosti v Italiji. Novi predsednik, ki je bil skupni kandidat obeh krovnih organizacij Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, je postal odvetnik Marko Jarc, deželni podtajnik zbirne stranke Slovencev v Italiji Slovenska skupnost, ki ga je v odbor imenovala rimska vlada.

 • Video

  Dan slovenske diplomacije

  22. maj je Dan slovenske diplomacije, dan, ko se spominjamo včlanitve Slovenije v Organizacijo združenih narodov. Slovenija je s tem korakom stopila na svetovni diplomatski parket in ga v relativno kratkem času nadgradila s članstvom v EU in NATO, nekaj let kasneje pa tudi v OECD. V drugi polovici 2021 bo že drugič predsedovala Svetu EU.