Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Mednarodni zdravstveni pravilnik in novi Mednarodni instrument

  Pojasnilo v zvezi s sprejemom sprememb Mednarodnega zdravstvenega pravilnika in novega Mednarodnega instrumenta o preprečevanju, pripravljenosti in odzivu na pandemije.

 • 73. zasedanje Regionalnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo

  Zasedanje je potekalo od 24. do 26. 10. 2023 je v Astani, v Kazahstanu. Slovenija se je v svoji izjavi pridružila državam, ki opozarjajo na pomembnost miru za zdravje. Izpostavila je tudi, da je za zagotavljanje zdravja ključen močan sistem primarnega zdravstvenega varstva, ki v sodelovanju z javnim zdravjem posebno pozornost posveča ranljivim skupinam in odpravljanju neenakosti v zdravju.

 • Delavnica "Obdavčitev pijač z dodanim sladkorjem"

  Danes, 7. 11. 2023, je potekala delavnica na temo obdavčitve pijač z dodanim sladkorjem, ki so jo organizirali Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO).

 • Slovenska delegacija na zasedanju Regionalnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo

  Med 24. in 26. 10. v Astani v Kazahstanu poteka 73. zasedanje Regionalnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Evropo. Iz Slovenije so se zasedanja udeležili Vesna Kerstin Petrič iz Ministrstva za zdravje, Andrej Martin Vujkovac, predstavnik Misije Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov, ter Julija Vita Glas, študentka medicine kot predstavnica organiziranih mladih.

 • Mednarodna konferenca o pomenu povezovanja na področju primarnega zdravja

  V Kazahstanu je pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije Evropa ob 45. obletnici deklaracije Alma-Ate in peti obletnici Astanske deklaracije potekala konferenca z naslovom »Strategije in prakse v primarnem zdravstvu – implementacija za boljše rezultate«, ki se je je udeležila tudi slovenska delegacija.

 • Iz 5. zasedanja Medvladnega pogajalskega telesa za nov instrument zoper pandemije (INB5)

  Med 12. in 16. junijem 2023 je v Ženevi potekalo nadaljevanje petega zasedanja Medvladnega pogajalskega telesa (INB) za pripravo osnutka in pogajanja o konvenciji, sporazumu ali drugem mednarodnem instrumentu Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) zoper pandemije.

 • Nacionalni simpozij ob svetovnem dnevu brez tobaka - nagrado Svetovne zdravstvene organizacije prejela tudi Slovenija

  Vsako leto 31. maja Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in globalni partnerji praznujemo Svetovni dan brez tobaka. Danes je v Ljubljani potekal nacionalni simpozij »Za Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040« in podelitev nagrad za delo na tem področju.

 • Državna sekretarka Azra Herceg na Generalni skupščini Svetovne zdravstvene organizacije

  Državna sekretarka Azra Herceg je danes v nagovoru na Generalni skupščini Svetovne zdravstvene organizacije izpostavila pomembnost vlaganj v krepitev zdravstvenih sistemov, z močnim temeljem v primarnem zdravstvu in opolnomočenimi zdravstvenimi delavci.

 • Pobuda malih držav v Evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije

  V Luksemburgu od 10. do 12. maja poteka 9. zasedanje Pobude malih držav, ki deluje od leta 2013 pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), od leta 2019 pa v Pobudi sodeluje tudi Slovenija. Tema zasedanja je bila pospeševanje zdravja in blaginje, zasedanja pa se je aktivno udeležila tudi delegacija Slovenije z državno sekretarko Azro Herceg.

 • Svetovna zdravstvena organizacija razglasila konec izrednega stanja zaradi COVID-19

  Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je sporočil, da COVID-19 ne predstavlja več izrednega stanja na področju javnega zdravja mednarodnega pomena. Tako poročajo s 15. zasedanja Odbora za izredne razmere Mednarodnega zdravstvenega pravilnika.

 • Tudi danske izkušnje nam lahko pomagajo pri zdravstveni reformi

  Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan z ekipo je v sredo, 1. marca 2023, obiskal dansko prestolnico Kobenhaven, kjer se je udeležil uvodnega dela Evropskega foruma Svetovne zdravstvene organizacije o iskanju rešitev zdravja v ekonomiji blaginje.

 • »Nobena organizacija nas ne more prisiliti v obvezno cepljenje«

  Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je skupaj z vodjo Službe za sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo Vesno Kerstin Petrič predstavil nastajanje novega mednarodnega instrumenta Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za pripravljenost, preprečevanje in odziv na pandemije na globalni ravni.

 • Zasedanje Izvršnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije

  V Ženevi med 30. januarjem in 7. februarjem poteka 152. zasedanje Izvršnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije (SZO).

 • Odgovori na vprašanja civilne družb glede sodelovanja s Svetovno zdravstveno organizacijo

  V veliki večini zdravstvenih sistemov, tudi v državah EU, se trenutno soočajo s številnimi izzivi v zdravstvu. Staranje populacije, migracijski procesi in tudi razvoj novih medicinskih tehnologij prispevajo k večjim potrebam in pričakovanjem ljudi in hkrati k večjim obremenitvam zdravstvenih delavcev in povečevanju stroškov v zdravstvu. Epidemija Covid-19 je razmere še poslabšala in prispevala k podaljševanju čakalnih dob, pregorelosti zdravstvenih delavcev in tudi k odhajanju zdravstvenih delavcev v tujino in v druge panoge. Kot odgovor na te izzive v vseh državah iščejo rešitve, pri tem se povezujejo in izmenjujejo dobre prakse, pa tudi izkušnje s spodletelimi poskusi.

 • Ustanovitev nove službe za sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo

  Na ministrstvu za zdravje bo ustanovljena Služba za sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo (angleško World Health Organization – WHO). Vodila jo bo dosedanja generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu in predsednica izvršnega odbora WHO Vesna Kerstin Petrič.