Skoči do osrednje vsebine

Svetovna zdravstvena organizacija sprejela resolucijo za neovirano humanitarno pomoč Gazi

Na posebnem zasedanju Izvršnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije v Ženevi so včeraj sprejeli resolucijo, namenjeno obravnavanju katastrofalnih humanitarnih razmer na območju Gaze.

Resolucija, ki je bila sprejeta s popolnim soglasjem, izpostavlja pomen zdravja kot univerzalne prednostne naloge v vseh okoliščinah ter poudarja vlogo zdravstvenega varstva in humanitarnosti pri gradnji mostov do miru, tudi v najtežjih razmerah. Med drugim resolucija poziva k »takojšnjemu, trajnemu in neoviranemu prehodu humanitarne pomoči v Gazo, vključno z dostopom za medicinsko osebje«. Vse strani poziva, naj izpolnijo svoje obveznosti po mednarodnem pravu, in ponovno opozarja, da morajo vse strani v oboroženih spopadih v celoti izpolnjevati obveznosti, ki zanje veljajo po mednarodnem humanitarnem pravu v zvezi z zaščito civilistov v oboroženih spopadih in zdravstvenega osebja.

Resolucija tudi pohvali Svetovno zdravstveno organizacijo in njene partnerje, da ostajajo na terenu in pomagajo. Samo v soboto, 9. decembra, je Svetovna zdravstvena organizacija s partnerskimi agencijami v izjemno težkih okoliščinah dostavila medicinske zaloge za 1500 bolnikov in premestila bolnike iz bolnišnice Al-Ahli na severu v eno od bolnišnic na jugu.

V svojih zaključnih besedah je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus dejal, da sprejetje resolucije sicer žal ne rešuje krize, je pa dobra začetna točka. »Je platforma, na kateri lahko gradimo.« Dodal je, da »brez prekinitve ognja ni miru. In brez miru ni zdravja.« Pozval je tudi vse države članice, zlasti tiste z največjim vplivom, naj si nujno prizadevajo za čimprejšnjo končanje tega konflikta.