Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Čestitke društvu Šola zdravja za mednarodno nagrado društva Fit for Life

  Društvo Šola zdravja, ki ga Ministrstvo za zdravje že vrsto let sofinancira v okviru javnih razpisov za izvajanje programov za varovanje in krepitev zdravja, je prejelo nagrado Fundacije Fit for Life s sedežem v Ženevi. Med več kot tristopetdesetim prijavami iz več kot osemdesetih držav sveta je bila Šola zdravja izbrana za enega od štirih nagrajencev, za kar jim iskreno čestitamo.

 • Na Rogli tekmujejo ekipe nujne medicinske pomoči

  Na Rogli do sobote, 30. septembra 2023, poteka tridnevno strokovno izobraževalno tekmovanje ekip nujne medicinske pomoči. Uvodni dogodek je obiskala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Azra Herceg, ki je izrazila podporo takšnemu konceptu usposabljanja in se zahvalila reševalcem, saj sistem nujne medicinske pomoči po njihovi zaslugi še naprej ostaja ključ do reševanje življenj.

 • Konferenca Več se gibam, manj sedim, dobro spim

  Ministrstvo za zdravje je ob Evropskem tednu športa skupaj z Fakulteto za šport in Olimpijskim komitejem Slovenije - Združenjem športnih zvez organiziralo konferenco, ki je bila namenjena medresorski razpravi o telesni dejavnosti.

 • Zdravstveni dom Izola z novim prizidkom do boljših pogojev za zaposlene in paciente

  Državni sekretar Marjan Pintar se je udeležil slavnostnega odprtja prenovljenih prostorov Zdravstvenega doma Izola, ki je s pozidavo terase pridobila okoli 360 kvadratnih metrov novih površin. Celotna vrednost investicije znaša dober milijon evrov, od tega je nekaj več kot 400 tisoč evrov zagotovilo Ministrstvo za zdravje.

 • Odraslim prebivalcem Slovenije je na voljo celovit program integrirane preventive kroničnih bolezni

  S preventivo smo v Sloveniji začeli zgodaj, jo stalno nadgrajevali ter prilagajali novim znanstvenim spoznanjem in potrebam prebivalstva. Na že 15. konferenci o preventivi za odraslo populacijo je letošnja tema integrirana preventiva kroničnih bolezni za odrasle na primarni ravni zdravstvenega varstva v Sloveniji v luči krepitve zdravstvene pismenosti.

 • Državna sekretarka Herceg na 78. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov

  Na 78. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov (UNGA78), ki v New Yorku poteka od 5. do 26. septembra, so bila sklicana tri zasedanja na visoki ravni o zdravju, na katerih so se posvetili preprečevanju, pripravljenosti in odzivanju na pandemije, univerzalni dostopnosti do zdravstvenega varstva in boju proti tuberkulozi.

 • »Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno« – svetovni dan Alzheimerjeve bolezni

  Mesec september je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, 21. septembra pa obeležujemo svetovni dan te bolezni. Letošnje aktivnosti ob tem potekajo pod sloganom »Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno«. Demenca, med katerimi je najpogostejša prav Alzheimerjeva bolezen, namreč predstavlja enega največjih izzivov javnega zdravstva, zdravila zanjo ne poznamo.

 • V Sloveniji smo upravičeno ponosni na moderno javno zdravje

  Področje javnega zdravja je izrazito dinamično, interdisciplinarno in multidisciplinarno področje, ki se izjemno hitro razvija in dobiva vedno večji pomen. Letošnji Cvahtetovi dnevi so posvečeni stoletju organiziranega javnega zdravja na Slovenskem in 70-letnici javnega zdravja na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

 • Predsednik vlade na delovnem obisku na Pediatrični kliniki

  Predsednik vlade dr. Robert Golob, ki opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, je obiskal Pediatrično kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Ogledal si je prostore oddelkov za kardiologijo in intenzivno terapijo otrok ter se z vodstvom UKC in Pediatrične klinike seznanil z razmerami na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

 • Aktivno prepoznavanje tveganja za samomor mora biti sestavni del obravnave zdravstvenih služb

  Danes se je v Portorožu pričel 32. svetovni kongres Mednarodne zveze za preprečevanje samomora (angleško International Association for Suicide Prevention - IASP 2023), ki ga organizira Slovenski center za raziskovanje samomora, Inštituta Andrej Marušič Univerze na Primorskem.

 • Evropski teden mobilnosti letos o varčnih vsakodnevnih poteh

  Med 16. in 22. septembrom poteka že 22. Evropski teden mobilnosti. Letošnje geslo je "Pospravimo ulice!", s čimer se poudarja pomen varčnih poti, zmanjševanja rabe energije v prometu in odstranjevanja ovir na površinah za pešce in kolesarje. Vsebine so pomembne za doseganje okoljskih zavez in ustvarjanje človeku prijaznega in zdravega prostora.

 • Svetovni dan varnosti pacientov

  Svetovni dan varnosti pacientov, 17. september, letos poteka pod geslom »Glas pacientu!«, saj si prizadeva za opolnomočenje pacientov: če pacientu damo glas, potem lahko sodeluje, in ko sodeluje, je bolj varen. Varnost pacientov je pomembna vrednota zdravstva, najpomembnejša pacientova pravica in eden od vodilnih ciljev Ministrstva za zdravje.

 • Usmeritve zdravstvene politike za leti 2024 in 2025

  Državna sekretarka dr. Valentina Prevolnik Rupel, prim. mag. Dorijan Marušič, član delovne skupine za pripravo Usmeritev in podpredsednik Strateškega sveta za zdravstvo ter dr. Tatjana Mlakar, generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), so predstavili Usmeritve zdravstvene politike za leti 2024 in 2025.

 • Knjižica Dese Muck Blazno resno o HPV v podporo staršem pri odločitvi o brezplačnem cepljenju otrok

  V šolskem letu 2021/22 je bila v Sloveniji 43,7-odstotna precepljenost šestošolk proti HPV, kar je najnižja precepljenost deklet od uvedbe programa cepljenja proti HPV pred 14 leti. Strokovnjaki pozivajo starše mladostnic in mladostnikov, da omogočijo cepljenje proti HPV svojim otrokom in jih tako obvarujejo pred resnimi boleznimi kasneje v življenju. Cepivo je varno in dokazano učinkovito.

 • Objavljen dopolnjen pravilnik izvajanja preventivnih zdravstvenih pregledov šolarjev in mladostnikov

  1. septembra 2023 je bil v Uradnem listu RS objavljen Pravilnik o dopolnitvi Pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni (Uradni list RS, št. 93/23). Gre za dopolnitev, ki določa strokovne pogoje za imenovanega zdravnika šole za nemoteno izvajanja preventivnega zdravstvenega varstva v šoli.

 • Zdravstveni inšpektorat RS opozarja potrošnike glede nakupov preko tveganih spletnih strani

  Nakup prehranskih dopolnil preko spleta lahko predstavlja tveganje za potrošnika. Navajamo primere, ki pri potrošnikih terjajo dodatno previdnost in kritično presojo.

 • Vzpostavljeni mobilni timi strokovnjakov za izvajanje psihosocialne pomoči prebivalcem na terenu

  Zaradi posledic obsežnih poplav, ki so nedavno prizadele Slovenijo, so številni prebivalci utrpeli hude posledice in se soočajo s številnimi stiskami. Da bi potrebna psihosocialna pomoč resnično prišla do vseh, ki jo potrebujejo, smo vzpostavili sedem mobilnih timov strokovnjakov za izvajanje psihosocialne pomoči prebivalcem na terenu. Delo mobilnih timov bo na rednih srečanjih koordiniral NIJZ.

 • Javna razprava o prenehanju veljavnosti Pravilnika o živilih za uporabo v energijsko omejenih dietah

  Na spletnem pod-portalu eDemokracija je objavljen osnutek Pravilnika o prenehanju veljavnosti Pravilnika o živilih, namenjenih za uporabo v energijsko omejenih dietah za zmanjšanje telesne teže (osnutek pravilnika).

 • Izvajanje zdravstvenih storitev na dan solidarnosti, 14. avgusta

  Na Ministrstvu za zdravje menimo, da je z vidika zdravstva dan solidarnosti najbolje izkoriščen v opravljanju zdravstvenih storitev, saj tako sodržavljanom pomagamo izpolniti njihove zdravstvene potrebe in preprečimo dodatno podaljševanje čakalnih dob.

 • Prva pomoč v duševni stiski ob poplavah

  Ministrstvo za zdravje je skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravilo smernice "Prva pomoč v duševni stiski ob poplavah", v katerih so objavljene osnovne usmeritve za nudenje pomoči drugim, nasvete, kaj narediti, ko se v stiski nahajamo sami ter vire pomoči, kamor se lahko obrnete po pomoč.