Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Minister Gantar: Zahvala gre vsem državljanom, pa vendar v prihodnje ne smemo pozabiti na vse ukrepe

  Minister Tomaž Gantar se je danes udeležil novinarske konference o aktualnem stanju glede bolezni COVID19. »Razglasili smo konec epidemije, kar pa ne pomeni brezskrbnosti, temveč začetek nekoliko drugačnega načina življenja«, je napovedal minister.

 • Vlada sprejela Sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih pri nalezljivi bolezni COVID-19

  Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB), pri nalezljivi bolezni COVID-19. Sklep predstavlja pravno podlago, da se bo lahko tudi po 31. 5. 2020 sprejemalo splošne in posebne ukrepe po Zakonu o nalezljivih boleznih pri nalezljivi bolezni COVID-19. Vsi akti in ukrepi, ki jih je v času razglašene epidemije zaradi nalezljive bolezni COVID-19 sprejela vlada in do 1. 6. 2020 niso bili odpravljeni, veljajo še naprej do njihove spremembe ali preklica. Obvezno ostaja tudi nošenje zaščitnih mask.

 • 31. maj – svetovni dan brez tobaka

  Vsako leto 31. maja obeležujemo svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod geslom "Zaščitimo mlade pred manipulacijo tobačne industrije. Preprečimo rabo tobaka in nikotina med mladimi".

 • Minister Gantar sprejel Veleposlanico ZDA

  Danes je minister za zdravje sprejel Veleposlanico ZDA go. Lyndo Blanchard. V pogovoru sta si uvodoma izmenjala informacije in izkušnje (ukrepe) glede soočanja s krizo COVID-19. Veleposlanica ZDA je ministra informirala o donacijah, ki jih ZDA namenja tudi evropskim državam pri spopadanju z boleznijo COVID-19. ZDA bo tako donirala Sloveniji, Upravi za civilno zaščito in reševanje 400 zaščitnih oblek slovenskega proizvajalca, za uporabo osebam prve pomoči, zdravnikom in domovom za dolgotrajno oskrbo. Sogovornika sta se dotaknila tudi izzivov na področju načrtovanih ukrepov v zdravstvu.

 • Težave v domovih za starejše so se v sodelovanju s stroko reševale na optimalen način

  Danes je minister za zdravje Tomaž Gantar skupaj s stroko osvetlil dejstva o zdravstveni oskrbi in zdravljenju oskrbovancev v domovih za starejše med epidemijo. Z predstavitvijo dejstev so zavrnili nekatere špekulacije, domneve in neresnične trditve, ki so se v zadnjih dneh pojavile v medijih.

 • Veljati je začel novi odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih in kontrolnih točkah

  Z današnjim dnem je začel veljati novi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Dodane so nove izjeme za vstop v Slovenijo, ko se potniku, ki vstopa v državo, ne odredi 14-dnevna karantena. Dodana je tudi nova kontrolna točka na cestni povezavi na mejnem območju z Italijo, in sicer Gorjansko ‒ San Pelagio.

 • Evropski teden boja proti raku: 25.–31. maj 2020

  Ob začetku Evropskega tedna boja proti raku ključni deležniki za obvladovanje raka v Sloveniji izpostavljajo, kako pomembno je, da Slovenke in Slovenci tudi v času epidemije COVID-19 in po njej skrbijo za svoje zdravje na vseh področjih, vključno s preventivo raka. Ob tej priložnosti je Zveza slovenskih društev za boj proti raku vzpostavila osrednjo slovensko spletno stran na temo obvladovanja raka v času epidemije COVID-19 in po njej.

 • Odziv na zapis v Mladini glede omejevanja dostopa do bolnišnične obravnave oskrbovancem v socialnovarstvenih zavodih

  Na Ministrstvu za zdravje se z zapisom odzivamo na članka novinarja Vasje Jagra "Odpisani z dekretom" in "V domovih za starejše obstajajo seznami odpisanih, ki ne smejo priti v bolnišnico", objavljena v Mladini dne 15. maja 2020. Navedbe v Mladini glede omejevanja dostopa do bolnišnične obravnave oskrbovancem v socialnovarstvenih zavodih so neresnične in zavajajoče ter po nepotrebnem ustvarjajo stisko pri državljanih Republike Slovenije, zlasti oskrbovancih v socialnovarstvenih zavodih, njihovih svojcih, pa tudi pri zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki so v času trajanja epidemije na različnih ravneh zdravstvene dejavnosti in v socialnovarstvenih.

 • Preklicana Odredba o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev

  Jutri začne veljati Odredba o prenehanju veljavnosti Odredbe o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev. Gre za preklic odredbe, ki je omejila gibanje zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev izven Republike Slovenije, in sicer gibanje na okuženih ali neposredno ogroženih območjih z nalezljivo boleznijo SARS-CoV-2.

 • Vlada razširila območje prostega gibanja oseb in uvrstila Hrvaško na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev

  Vlada je 18. maja na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev uvrstila Hrvaško, pred tem pa s 17. majem razširila območje prostega gibanja oseb in določila dodatne izjeme, ki se jim ne odredi karantena ob vstopu v Slovenijo.

 • Epidemija je preklicana, a ukrepi za preprečevanje širjenja okužb v tem času še vedno veljajo

  Vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje mag. Vesna Kerstin Petrič je na današnji izjavi za javnost predstavila spremembe ukrepov na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

 • Vlada preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

  Vlada je na včerajšnji dopisni seji z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) s 15. majem 2020 preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji. Ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni COVID-19, se – ob strokovni utemeljenosti – še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji COVID-19, in sicer do 31. maja 2020. Po tem datumu bo o morebitnih ukrepih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa Ministrstvo za zdravje odločalo na podlagi epidemiološke situacije doma in v tujini.

 • Vlada spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije

  Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

 • Vlada sprejela dva odloka: o preklicu obveznega razkuževanja večstanovanjskih stavb ter o izvajanju pripravništva zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev

  Vlada je preklicala ukrep o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb in določila način izvajanja pripravništva zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev na področju zdravstvene dejavnosti, z izjemo za poklic zdravnik in doktor dentalne medicine.

 • Evropski ministri za zdravje o izboljšanju dostopnosti zdravil v EU

  Na predlog hrvaškega predsedstva Svetu EU je Evropska komisija organizirala neformalno videokonferenco ministrov za zdravje EU, ki je potekala v torek, 12. maja 2020. Na njej je sodelovala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant. Glavni temi srečanja sta bili dostop do zdravil in pomanjkanje zdravil, kar je pomembno v luči prihajajoče Strategije zdravil v EU, katere cilj je zagotoviti kakovost in varnost zdravil ter utrditi globalno konkurenčnost področja. Namen strategije je izničenje (zmanjšanje) pritiskov, ki jih povzročajo naraščajoči stroški zdravil in zagotavljanje dostopnosti inovacij s farmacevtskega področja vsem bolnikom. Vse to je še posebej pomembno sedaj, ko se države članice soočajo z epidemijo COVID-19.

 • Vlada ponovno uvaja izvajanje zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev na vseh ravneh

  Vlada je na današnji dopisni seji izdala Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. S tem vlada ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, vendar pod posebnimi pogoji. Ti pogoji bodo določeni v Odredbi o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. Tako odlok kot odredba bosta začela veljati 9. maja 2020.

 • Ministri za zdravje EU za pospešen razvoj cepiva proti Covid-19 in njegovo široko dostopnost

  Evropska komisija je v četrtek, 7. maja 2020, pod organizirala neformalno videokonferenco ministrov za zdravje EU. Razprava je bila namenjena pospešitvi razvoja cepiva za COVID-19, načrtu cepljenja na ravni EU, povečanju proizvodnih kapacitet za izdelavo cepiva in izvedbi skupnega javnega razpisa za cepivo na ravni EU. Videokonferenco je vodila komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides, sodelovala pa je tudi komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Mariya Gabriel ter predstavniki držav članic EU. Slovenijo je zastopala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant.

 • Vlada sprejela tri odloke: glede ukrepov na mejnih prehodih, izvajanju OZZ ter o načinu izvajanja sekundariata, pripravništva in specializacije v času epidemije

  Vlada je z odlokom spremenila in dopolnila ukrepe na mejnih prehodih. Dodajo se nove kontrolne točke. Glede vstopanja in izstopanja v sosednje države se dodaja nova izjema in sicer čezmejni dnevni migranti, z namenom zdravstvenega pregleda ali posega na dan prehoda. Odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja določa dva začasna ukrepa in sicer pristojnost za ugotavljanje začasne zadržanosti od dela zaradi uveljavljanja pravice do nadomestila plače ter način odločanja o podaljšanju (trajanju) zdraviliškega zdravljenja na skupno največ 21 dni. Odlok o načinu izvajanja sekundariata, pripravništva in specializacije v času epidemije pa omogoča izvajanje sekundariata, pripravništva in specializacij, če so za to izpolnjeni predpisani pogoji in je to izvedljivo na varen način za vse udeležence.

 • Izjava glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19

  Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, izr. prof. dr. Miroslav Petrovec, prof. dr. Blaž Zupan in prof. dr. Mario Poljak, ki so predstavili rezultate nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19, ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

 • 5. maj – mednarodni dan higiene rok – "Ohranimo življenja: očistimo roke"

  Vsakoletno ozaveščanje o higieni rok ima pomembno vlogo pri izboljševanju in osvojitvi najboljših praks preprečevanja in obvladovanja okužb ter preprečevanja širjenja večkratno odpornih mikroorganizmov. Higiena rok v današnjem času, ko se soočamo z epidemijo COVID-19, dobiva še večji pomen. Postala je nepogrešljiv del našega vsakdana, postala je dejanje, ki rešuje življenja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje tudi letos pozivajo k skrbni in temeljiti higieni rok. K temu pozivu se pridružujemo tudi na Ministrstvu za zdravje.

Iskalnik