Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Na ministrstvu za zdravje intenzivno pripravljamo tako krovno kot izvedbene strategije cepljenja proti covid-19

  »Krovna strategija cepljenja proti covid-19 sledi trem ciljem: zmanjšati umrljivost, hospitaliziranost in ogroženost najbolj izpostavljenih skupin virusu SARS-CoV-2. Na ministrstvu ne razmišljamo o obveznem cepljenju proti covid-19, bo pa pomemben del strategije tudi komunikacijski načrt za dvig osveščenosti o pomenu cepljenja za zagon gospodarstva in nemotenega delovanja šol, kulturnih ustanov in drugih delov družbe,« je ob pripravi poudaril minister Tomaž Gantar.

 • Vlada na predlog ministrstva za zdravje in ob oceni strokovne skupine podaljšala ukrepe in omejitve

  Današnje novinarske konference po seji vlade se je udeležila mag. Marija Magajne, vršilka dolžnosti direktorice Direktorata za zdravstveno varstvo. Glede sproščanja ukrepov je poudarila, da »trenutna epidemiološka slika in razmere v bolnišnicah še ne omogočajo sproščanja ukrepov", zato se je vlada na podlagi strokovne ocene strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, na predlog ministra za zdravje danes odločila, da:

 • Pandemska izčrpanost je del vsakdanjika v vseh državah Evrope, a jo lahko zamejimo

  V organizaciji Svetovne zdravstvene organizacije in Pobude za države Centralne Evrope je danes potekalo zasedanje delovne skupine, ki se ukvarja s pandemsko izčrpanostjo.

 • Znane so ustanove, ki bodo nabavile mobilne nastanitve oziroma filtrske enote z ustrezno opremo

  Z javnim razpisom sofinanciramo nabave mobilnih nastanitvenih oziroma filtrskih enot z ustrezno opremo. Tako se bodo lahko v javnih socialno varstvenih zavodih (SVZ) učinkovitejše organizirali pri obvladovanja epidemioloških razmer.

 • Za uspešno omejitev širjenja virusa SAR-CoV-2 je potrebno spoštovati ukrepe

  Minister za zdravje Tomaž Gantar je pojasnil: »Namen ukrepov, ki so začeli veljati prejšnji ponedeljek, je omejiti širjenje novega koronavirusa v družbi. V zadnjih dveh tednih smo uspeli umiriti širjenje virusa, ni pa ga nam uspelo omejiti oziroma zajeziti do te mere, da bi razbremenili zdravstven sistem.«

 • Pri cepljenju proti covid-19 prioritete varnost, kakovost in dostopnost cepiva za vse prebivalce

  Cepljenje proti nalezljivim boleznim je eden najučinkovitejših javnozdravstvenih ukrepov za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni, tudi covid-19. Minister Tomaž Gantar je ob pričakovanju cepiva proti novem koronavirusu dejal: "Vsi si želimo, da se življenje čim prej vrne v ustaljene tirnice, zato bo skorajšnja evropska registracija prvega kakovostnega cepiva ključnega pomena. Pomembno pa bo tudi zaupanje ljudi v varnost cepiva - cepljenje bo prostovoljno in brezplačno."

 • Ministrstvo izdalo navodila, spremembo odredbe in način financiranja hitrih antigenskih testov

  V Odredbi se na novo določi, da delodajalec zagotavlja redno testiranje zdravstvenih delavcev na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Testiranje je tudi obvezno, če se pri izvajalcu pojavi okužba z virusom SARSCoV-2, in sicer najmanj enkrat tedensko znotraj posamezne organizacijske enote izvajalca, kjer se je okužba pojavila.

 • Na 48. izredni seji državnega zbora povečali sredstva za zdravstvo za 335,8 milijonov EUR

  Na 48. izredni seji Državnega zbora Republike Slovenije je minister za zdravje Tomaž Gantar v ponedeljek odgovarjal na ustna poslanska vprašanja povezana z epidemijo, s kadri v zdravstvu in z Nacionalnim razpisom za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Na seji so poslanke in poslanci obravnavali tudi Predlog sprememb Proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in za leto 2022 ter s področja zdravja še Predlog zakona o spremembah Zakona o pacientovih pravicah.

 • Na ministrstvu ponovno opozarjamo, da je uspeh sprejetih ukrepov odvisen od spoštovanja oziroma izvajanja ukrepov

  Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da lahko zaradi dolgotrajne javnozdravstvene krize, ki jo predstavlja epidemija covid-19, prihaja do pandemske izčrpanosti. To pomeni, da prihaja do pomanjkanja motivacije za upoštevanje priporočenih samozaščitnih vedenj, kar pa lahko ogroža uspešnost ukrepov za zajezitev širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

 • Ob evropskem dnevu antibiotikov o smiselni rabi antibiotikov

  Ob evropskem dnevu antibiotikov se začenja tudi svetovni teden antibiotikov. Nacionalna medresorska komisija za smiselno rabo protimikrobnih zdravil v Sloveniji, ki deluje v okviru Ministrstva za zdravje, je ob tej priložnosti organizirala strokovni dogodek.

 • Ponosni smo na rezultate presejalnega programa ZORA, ki je dostopen tudi v času epidemije covid-19

  Na današnjem že 10. izobraževalnem dnevu programa ZORA z mednarodno udeležbo, ki je zaradi pandemije covid-19 potekal virtualno, je udeležence programa pozdravil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar.

 • Vlada za 30 dni podaljšala epidemijo

  Vlada je na današnji dopisni seji razglasila epidemijo nalezljive bolezni COVID-19 na območju celotne države in velja 30 dni.

 • Obetajoče napovedi za prve odmerke cepiva proti covid-19 že konec leta

  Slovenija se je za zagotavljanje cepiva proti covid-19 pridružila skupnemu javnemu naročilu držav članic Evropske unije, ki ga vodi Evropska komisija. Evropska komisija je močen pogajalec, saj bo zagotovila cepiva za približno 450 milijonov prebivalcev po najboljših možnih pogojih za vse države članice. Vse države članice bodo tako istočasno dostopale do cepiva. Sloveniji bodo na voljo vsa razpoložljiva cepiva proti covid-19. Cepljenje bo prostovoljno.

 • Osebe s sladkorno boleznijo so tudi v času covid-19 pravočasno in redno obravnavane

  V obeležitev svetovnega dneva sladkorne bolezni smo v soorganizaciji z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Svetovno zdravstveno organizacijo preko spleta izvedli 11. Nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni. V ospredju letošnje konference je bila predstavitev novega Nacionalnega plana za obvladovanje sladkorne bolezni 2020–2030, ki je te dni v javni razpravi.

 • Podaljšanje ukrepov in dodatne omejitve za obvladovanje epidemije covid-19

  Vlada je na današnji seji podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve. Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci poudaril, da so ukrepi namenjeni omejevanju stikov, saj bo le tako mogoče preprečiti širjenje okužb, omejiti število obolelih s covid-19 in obdržati delujoč zdravstveni sistem.

 • Nov način pridobivanja potrdil o prestajanju karantene na domu

  Čas epidemije je poseben in od nas zahteva nenehne prilagoditve življenja in poslovanja. Eden od ključnih ukrepov za omejitev širjenja virusa SARS-CoV-2 je, da oseba, ki ji je bila potrjena okužba (s testom ali na podlagi mnenja zdravnika), ostane doma.

 • Zagotavljanje osebne varovalne opreme ostaja tudi v času epidemije v pristojnosti izvajalcev zdravstvene dejavnosti

  Na ministrstvu za zdravje pojasnjujemo, da je zagotavljanje osebne varovalne opreme tudi po razglasitvi epidemije in aktivaciji Državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh v pristojnosti izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

 • Slovenija cepiva proti COVID-19 naroča v skupnem javnem naročilu, ki ga vodi Evropska komisija

  Slovenija za dobavo cepiv proti COVID-19 sodeluje v skupnem javnem naročanju cepiv proti COVID-19, ki ga vodi Evropska komisija in v katerem sodelujejo vse države članice Evropske unije.

 • Spremenjen način testiranja na covid-19

  Ministrstvo za zdravje je danes izvajalce na primarni ravni obvestilo o spremenjenem načinu testiranja na covid-19. Glede na nedavno vključitev večjega števila mest za odvzem brisov se skladno s priporočili strokovno svetovalne skupine, ponovno poveča odvzem brisov nosno-žrelnega predela. To pomeni, da se brisi nosno-žrelnega predela ponovno jemljejo pri vseh osebah s sumom na covid-19. Povečevanje odvzema brisov, ki so dostopni v čim krajšem času, je zelo pomembno za obvladovanje epidemije, ki je še vedno v porastu.

 • Na ministrstvu za zdravje smo za izvajalce zdravstvene dejavnosti zagotovili proračunska in evropska sredstva za financiranje osebne varovalne opreme

  Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal: »Zaščitno opremo so morali po prvem valu epidemije, po 1. juniju 2020, zdravstveni izvajalci skladno z državnim načrtom zagotoviti sami, trimesečne potrebe pa sporočiti še Zavodu za blagovne rezerve. Na ministrstvu za zdravje se zavedamo, da bodo nekatere bolnišnice, ki bodo obravnavale več COVID-19 pacientov, kot je bilo predvideno v načrtu dela, potrebovale dodatno opremo. Zavod za blagovne rezerve smo že pozvali, naj sprosti osebno varovalno opremo. Vendar naj opozorim, da je osebna varovalna oprema še vedno v pristojnosti zdravstvenih izvajalcev, zavod bo izvajalcem zagotovil le potrebno količine opreme do nove dobave opreme.«