Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Odstop Skupnosti socialnih zavodov ni rešitev

  Glede odstopa Skupnosti socialnih zavodov iz delovne skupine, smo na ministrstvu za zdravje mnenje, da odstop v dani situaciji ni rešitev, saj se vsi soočamo s pojavom novega koronavirusa. Takšna odločitev pa nas ne preseneča, predvsem zato, ker je Skupnost socialnih zavodov soodgovorna za nastalo situacijo, saj so vsa leta sooblikovali organizacijo dela in kadrovske normative. Gre za diskreditacijo celotnega tvornega postopka iskanja skupnih rešitev znotraj delovne skupine.

 • Vzpostavljena je telefonska številka za socialno varstvene zavode glede epidemije COVID-19

  Vzpostavljena je telefonska številka 080 71 10 na kateri lahko socialno-varstveni zavodi od ponedeljka do petka med 9. in 11. uro ter med 15. in 16. uro prejmete strokovne nasvete v povezavi z dilemami, ki se vam porajajo pri delu, v povezavi s preprečevanjem in obvladovanjem okužb z virusom SARS-CoV-2. Telefonska številka je namenjena zgolj za potrebe svetovanja strokovnim delavcem v socialno varstvenih zavodih. S telefonsko številko so bili socialno varstveni zavodi seznanjeni z dopisom ministrstva. • Noben dom za starejše občane ne sme zanemarjati osnovnih ukrepov

  Minister Tomaž Gantar se je danes udeležil novinarske konference po končani seji vlade, kjer je spregovoril o aktualnih razmerah, predvsem na območju Hrastnika, kjer beležimo večje žarišče okužb v Domu starejših Hrastnik

 • Minister Tomaž Gantar podal odziv na poročilo OECD Ekonomski pregled Slovenije 2020

  Minister za zdravje Tomaž Gantar je sodeloval na obeležitvi 10. obletnice članstva Slovenije v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) na Brdu pri Kranju, kjer je bilo predstavljeno poročilo Ekonomski pregled Slovenije 2020. Tokratno poročilo je usmerjeno na temi izzivov starajoče se družbe, predvsem pokojninski in zdravstveni sistem ter trga dela v luči staranja prebivalstva. Minister Tomaž Gantar je v svojem nagovoru predstavil ključne izzive v slovenskem zdravstvu.

 • Napoved: Obeležitev 10. obletnice članstva Slovenije v Organizaciji za gospodarsko sodelovanja in razvoj (OECD)

  V ponedeljek, 20. julija 2020, se bo minister za zdravje Tomaž Gantar udeležil obeležitve 10. obletnice članstva Slovenije na Brdu pri Kranju, kjer bo predstavljen Ekonomski pregled Slovenije 2020. Tokratni Ekonomski pregled Slovenije je usmerjen na temi izzivov starajoče se družbe, predvsem pokojninski in zdravstveni sistem ter trga dela v luči staranja prebivalstva.

 • Minister podpisal Dveletni sporazum o sodelovanju med Regionalnim uradom Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Evropo in Ministrstvom za zdravje

  Danes je minister za zdravje podpisal Dveletni sporazum o sodelovanju med Regionalnim uradom SZO za Evropo in Ministrstvom za zdravje RS za obdobje 2020-2021. Sodelovanje med Slovenijo in SZO prednostno poteka v okviru Dveletnega sporazuma o sodelovanju. Omenjeni sporazum je skupni dogovor o prednostnih področjih sodelovanja za obdobje dveh let, ki ga podpišeta minister za zdravje in regionalni direktor SZO.

 • Zdravstveni inšpektorat poostreno nadzira izvajanje predpisov za omejevanje širjenja epidemije

  Glede na epidemiološko situacijo je prioriteta Zdravstvenega inšpektorata v teh dneh nadzor spoštovanja vročenih odločb o karanteni. Hkrati poteka tudi nadzor gostinskih lokalov, kar vključuje tudi lokale v obmorskem pasu in na plažah. Poostren nadzor gostinskih lokalov v dnevnem in nočnem času se izvaja tudi z asistenco policije.

 • Minister za zdravje na neformalnem srečanju ministrov za zdravje EU in srečanju tria predsedstev v Svetu EU za področje zdravja

  Danes v Berlinu je poteka prvo neformalno srečanje ministrov za zdravje EU v času predsedovanja Nemčije. Ministri tria predsedujočih držav Svetu Evropske unije Nemčije, Portugalske in Slovenije so se neformalno sestali že včeraj.

 • Izjava glede aktualnega stanja covid-19

  Epidemiologinja Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je predstavila aktualno stanje v zvezi s covid-19.

 • Lažna novica o karticah ZZZS, ki opravičujejo neuporabo mask

  Na spletu so zaokrožile fotografije kartic Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki naj bi opravičile neuporabo mask v zaprtih prostorih in tam, kjer so obvezne. ZZZS opozarja, da niso avtorji teh fotografij in izdelovalci takšnih kartic, ki so vsebinsko zavajajoče. Gre za širjenje lažnih informacij, ki ga obravnavajo kot goljufijo.

 • S 7. julijem na zelenem seznamu ponovno Francija in Češka

  Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da sta s 7. julijem na zelenem seznamu ponovno Francija in Češka, češka administrativna enota Moravsko-šlezijska pa ostaja na rumenem seznamu.

 • Vlada zaostrila ukrepe glede prehajanja meje

  Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da bo vročanje odločbe o karanteni že na meji in sklenila, da bodo s 4. julijem na zelenem seznamu Belgija in Nizozemska, z njega pa črtane Češka, Hrvaška in Francija.

 • Minister Tomaž Gantar na posvetu z direktorji bolnišnic

  Minister Tomaž Gantar je danes obiskal Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer se je srečal z direktorji slovenskih bolnišnic. Na srečanju so izpostavili aktualne problematike v slovenskem zdravstvu ter se pogovorili o možnih rešitvah.

 • Obvezne maske v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu ter razkuževanje rok

  Minister Tomaž Gantar je na novinarski konferenci predstavil vladni odlok o obvezni uporabi zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet ter obvezno razkuževanje rok. Odlok začne veljati 25. junija 2020.

 • Kontakti za informacije o koronavirusu

  Informacije glede karantenskih odločb na Ministrstvu za zdravje nudimo:
  - po telefonu izključno na številki 01 478 68 48 med 8.30 in 15. 30 uro.
  - po e-pošti na naslovu: karantena.mz@gov.si

 • Pojasnilo glede odrejene karantene delavcem ter možnih postopanj delodajalca

  Po spletu so se pojavila obvestila nekaterih delodajalcev, v katerih zaposlene opozarjajo, da ne smejo zapuščati države Republike Slovenije tudi v času koriščenja letnega dopusta. Delavce opozarjajo, da če zaradi karantene ali zaprtja meja ne bodo pravi čas prišli nazaj, bodo njihovo odsotnost šteli kot hujšo kršitev delovnih obveznosti, zaradi katere lahko izredno odpovejo pogodbo o zaposlitvi. V nadaljevanju podajamo odziv ministrstva na tovrstne zapise in vprašanja v zvezi s tem.

 • Replika jabolka navdiha za medicinske sestre, tehnike zdravstvene nege, bolničarje-negovalce in babice

  Minister za zdravje Tomaž Gantar se je udeležil vročitve replike Jabolka navdiha, ki ga je Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor slovesno izročil medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem negovalcem in babicam za nenadomestljiv prispevek v epidemiji COVID-19. Minister za zdravje Tomaž Gantar se čestitkam pridružuje in izraža vsem hvaležnost za vložen trud.

 • Minister Tomaž Gantar: S številom ventilatorjev nismo nikogar zavajali

  Minister za zdravje Tomaž Gantar se je odzval na očitke o nekonsistentnih podatkih in danes pojasnil, da je v Sloveniji trenutno 680 medicinskih ventilatorjev, od tega jih je 439 primernih za obravnavo bolnikov s COVID-19. V začetku marca je kot kandidat za ministra za zdravje povedal, da je v državi na voljo do 168 ventilatorjev, pri čemer je šlo za ventilatorje, ki so primerni za obravnavo bolnikov s COVID-19. Skupno jih je bilo v Sloveniji pred začetkom epidemije 495.

 • Obvezna 14-dnevna karantena za prihode iz držav s poslabšano epidemiološko sliko

  Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

 • Veleposlaništvo ZDA je Sloveniji doniralo zaščitna sredstva in aparat za dezinfekcijo bolnišničnih prostorov

  Danes je v prostorih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard izročila donacijo, ki sta jo simbolično prevzela državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant in državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin. Gre za aparat za dezinfekcijo bolnišničnih prostorov s pomočjo ultravijolične svetlobe v C-spektru, ki z obsevanjem uniči bakterije, viruse in mikroorganizme, tudi COVID-19. V donaciji so tudi zaščitne obleke, nadškornji in zaščitne rokavice, odporne na kemikalije.

Iskalnik