Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI

Za trajnostno prihodnost prehrane naših otrok je potrebno medresorsko povezovanje in sodelovanje

V okviru Tedna slovenske hrane na Gospodarskem razstavišču poteka strokovni dogodek Pamet v hrano, znanje na krožnik v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter v sodelovanju z Zavodom za šolstvo Republike Slovenije. Dogodka se je udeležila tudi ministrica Mateja Čalušić.

Dogodek je združil predstavnike kmetijskega sektorja in javnih zavodov z organizatorji prehrane in kulinaričnimi strokovnjaki. Na prvi okrogli mizi z naslovom »Podoba slovenske (pre)hrane 2030« so poleg ministrice Mateje Čalušić sodelovali tudi generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje Vesna Marinko, generalni direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Rado Kostrevc in vodja Sektorja za javno naročanje na Ministrstvu za javno upravo mag. Urška Skok Klima. Vsi so se strinjali, da je za še bolj učinkovit sistem šolske prehrane ključno medresorsko sodelovanje. 

Ministrica Čalušić je poudarila: »Na ministrstvu si prizadevamo, da zakonodaja, javni razpisi in tudi ponudba lokalne hrane omogočajo kratke, pregledne in pravične poti do šolske kuhinje. To ni naloga samo enega ministrstva, temveč zahteva usklajen pristop vseh deležnikov. Veseli me, da smo se danes pogovorili o tej temi. Le s tvornim sodelovanjem lahko pridemo do skupnih rešitev za izboljšanje sistema.«

Na okrogli mizi z naslovom »Z glavo nad hrano in okus narodne zavesti – moč lokalnih surovin« je sodelovala tudi generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal. Skupaj z direktorico zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) dr. Tatjano Zagorc in kuharskim mojstrom Mojmirjem Šiftarjem so razpravljali o tem, kako lahko lokalne sestavine oblikujejo avtentične jedilnike prihodnosti in krepijo narodno zavest.

Dogodek je namenjen predvsem organizatorjem prehrane v vrtcih in šolah ter drugim ključnim deležnikom, ki vsakodnevno skrbijo za prehrano otrok. Poseben poudarek je namenjen krepitvi sodelovanja med kmetijskim sektorjem ter vrtci in šolami, saj lahko le izboljšan sistem prehranskih verig omogoča stabilnejšo, preglednejšo in kakovostnejšo oskrbo z lokalnimi živili. Tudi udeleženci so izpostavili, da le učinkovit sistem javnega naročanja in povezava med slovenskimi dobavitelji hrane ter kuhinjami javnih zavodov zagotavljata stabilno oskrbo po preglednih cenah, večjo sledljivost živil in pomembne koristi za razvoj podeželja. Hkrati pa zmanjšujeta količine odpadne hrane, povečujeta dodano vrednost slovenskega kmetijstva in prispevata k dobrobiti vseh državljanov.

S svojo kulinarično ustvarjalnostjo bosta popoldanski del programa obogatila tudi vrhunska slovenska chefa Mojmir Šiftar in Luka Košir, ambasadorja »Izbrane kakovosti – Slovenija«. Na praktičnih delavnicah bosta pokazala, kako je mogoče tudi v javnih kuhinjah z lokalnimi, sezonskimi živili in brez odpadnimi pristopi ustvarjati jedi visoke kakovosti, ob upoštevanju načel trajnostne in zdrave prehrane.

V zaključnem delu dogodka bodo številni slovenski predstavniki kmetijskega sektorja predstavili primere dobrih praks in kakovostne lokalne izdelke z znakoma »Izbrana kakovost – Slovenija« in »Ekološki proizvodi«, kar bo udeležencem omogočilo neposreden vpogled v potenciale novega sistema regijskih prehranskih verig. Prav tako bodo na Tržnici kakovosti prisluhnili predstavitvam ponudnikov živil z znakom Izbrana kakovost – Slovenija in ekoloških živil ter spremljali kuharsko delavnico z ekološkimi živili, ki jo bo izvedel Luka Pangos. 

Dogodek »Pamet v glavo, znanje na krožnik« potrjuje širšo družbeno vlogo hrane v javnih zavodih. Tradicionalne jedi, sezonske surovine in domači recepti niso le del kakovostne prehrane, temveč tudi izraz kulturne identitete, ki jo prek hrane prenašamo na mlajše generacije. Hrana tako postaja orodje vzgoje, spoštovanja dediščine in odgovornega ravnanja z viri. Prav tako dogodek predstavlja še en pomemben korak v smeri povezovanja ključnih akterjev slovenskega prehranskega sistema in spodbujanja odgovorne, trajnostne prehrane za prihodnost naših otrok.