Ministrica Čalušić pred Tednom slovenske hrane poudarila pomen povezovanja členov prehranske verige
Ministrica Mateja Čalušić. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Teden slovenske hrane je Vlada Republike Slovenije razglasila leta 2023, prvič smo pa ga obeležili lani. Ministrica Čalušić je poudarila: »Naš skupen cilj je, da zgradimo trden most med vsemi členi verige preskrbe s hrano. Veliko pozornost moramo nameniti organiziranosti verig preskrbe s hrano, da bo veriga od kmetovalca prek živilske industrije do potrošnika bolj sklenjena. Naša naloga pa je tudi osveščanje potrošnika o pomenu slovenske hrane, da se bo odločal na podlagi pravilnih informacij in posegal po kakovostni, lokalno pridelani hrani. Naj bo ta teden tudi teden hvaležnosti – hvaležnosti do pridelovalcev, narave in vseh, ki vsak dan skrbijo, da je na naših mizah kakovostna hrana.«
Osrednji dogodek tedna slovenske hrane je Tradicionalni slovenskih zajtrk (TSZ) s sloganom »Moja izbira je slovenska hrana«, ki ga bomo letos obeležili že petnajstič. Zaradi velike sporočilnosti TSZ in njegovega vzgojnega pomena Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že od leta 2013 zagotavlja finančna sredstva za izplačilo pavšalnega izplačila za nakup živil za njegovo izvedbo. Šolam in vrtcem bo Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) izplačala pavšalno nadomestilo za nakup živil v višini 0,76 evra na otroka oziroma mladostnika. Direktor mag. Miran Mihelič je ob tem poudaril: »Projekt vsako leto združuje več kot 70 odstotkov vzgojno-izobrevaževalnih zavodov, v letu 2024 pa je bilo razdeljenih več kot 10 ton slovenskih živil. V zadnjem desetletju je AKTRP za izvajalce namenila več kot 1,4 milijona evrov pomoči.«
Ob praznovanju tedna slovenske hrane velja poudariti, da je uživanje lokalne hrane več kot le izbira – je naložba v razvoj in ohranjanje slovenskega kmetijstva ter živilske industrije. Povečuje povpraševanje po domačih pridelkih, spodbuja kmete, zadruge in živilska podjetja, da nadaljujejo ali razširijo svojo dejavnost. S tem ustvarjamo stabilen trg, večjo finančno varnost ter spodbujamo vlaganja v trajnostne, okolju prijazne prakse. Ko izberemo slovensko hrano, vlagamo v rodovitnost naše zemlje, razvoj slovenske predelovalne dejavnosti, v delovna mesta in v kakovost hrane.
Ne smemo pozabiti niti na zmanjševanje odpadne hrane. Vsak kos hrane pomeni trud, zemljo, vodo, energijo in ljubezen do dela. Žal še vedno preveč hrane v gospodinjstvih, šolah in javnih ustanovah konča v smeteh. Na ministrstvu zato spodbujamo šole, vrtce, javne kuhinje in širšo javnost k boljšemu načrtovanju obrokov, uporabi ostankov ter deljenju presežkov hrane. To poudarjamo tudi v novem Zakonu o hrani, ki uvaja certifikat za manj izgub in odpadne hrane.
V okviru tedna slovenske hrane bo ministrstvo v ponedeljek, 17. novembra 2025, organiziralo dogodek »Pamet v hrano, znanje na krožnik«. Dogodek bo povezal pridelovalce, javne zavode in kulinarične strokovnjake z namenom dodatne spodbude celoletne uporabe lokalnih in sezonskih živil. Skozi okrogle mize in praktične delavnice bo prikazano, kako shema kakovosti živil, inovativne tehnologije, dobra organizacija procesov in brezodpadni pristopi izboljšajo jedilnike, motivirajo osebje in olajšajo javna naročila. Posebna pozornost bo namenjena sistemskemu vidiku šolske in javne prehrane – od nabave do kuhinje – ter vplivu na prehranske navade in vzgojo otrok.