Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI

Poostren nadzor nad gostinskimi lokali

Inšpekcija za vinarstvo Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo je v sredo, 4. junija 2025, izvedla poostren nadzor gostinskih lokalov v starem delu Ljubljane.
Nalivanje rdečega vina v kozarec

Kozarec rdečega vina

Namen nadzora je bil pregled prometa z vinom v gostinskih lokalih in odvzem vzorcev vina za ugotavljanje primernosti vin za promet, določitev kakovostnih parametrov v vinu in skladnosti vina z navedbami na deklaraciji steklenice vina. Prav tako se je ob nadzoru preverjala ustreznost embalaže, deklaracij, označevanja, načini skladiščenja vina in sledljivost nabave vina.

Nadzor je bil izveden v 28 gostinskih lokalih, odvzetih pa je bilo 16 vzorcev originalno polnjenih vin za ugotovitev primernosti za promet, določitev kakovostnih parametrov v vinu in skladnosti vin glede na etiketo. Ob nadzoru so bile ugotovljene dve nepravilnosti glede embaliranja (promet z neoriginalno polnjenim vinom), ena nepravilnost glede oglaševanja (nepravilna uporaba zaščitenega tradicionalnega izraza »penina« pri vinih, ki ne izpolnjujejo zahtev) in ena nepravilnost glede označevanja (neskladno navajanje sort na deklaraciji).

Iz analiznih izvidov pooblaščene organizacije za oceno vina izhaja, da so bili vsi vzorci skladni. To pomeni, da glede na fizikalno-kemijske parametre v vinu ustrezajo zahtevam Pravilnika o pogojih, ki jih mora izpolnjevati grozdje za predelavo v vino, o dovoljenih tehnoloških postopkih in enoloških sredstvih za pridelavo vina in o pogojih glede kakovosti vina, mošta in drugih proizvodov v prometu. Vina so bila senzorično ustrezna za promet in so bila kemijsko istovetna z analizo pooblaščene organizacije, citirane na deklaraciji.

Glede na ugotovitve nadzora bodo v skladu s pristojnostmi inšpekcije za vinarstvo izvedene dodatne aktivnosti tako pri prodajalcih vina kot tudi pri proizvajalcih vin. Inšpekcija za vinarstvo bo poostren nadzor v gostinskih lokalih v prihodnje izvajala tudi v drugih regijah po Sloveniji.