Skoči do osrednje vsebine

Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

 • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) - Inšpekcija za vinarstvo v skladu z zakonom, ki ureja področje vinogradništva in vinarstva, izvaja nadzor poteka trgatev tudi v letošnjem letu. Podatki o številu nadzorov in ugotovitvah bodo znani predvidoma konec letošnjega oktobra.

 • Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo - Inšpekcija za kmetijstvo je v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, izvedla nadzor obratov javne prehrane glede upoštevanja zahtev zelenega javnega naročanj živil v letu 2023. Nadzor je bil opravljen v vrtcih, šolah, domovih starejših občanov in bolnišnicah, glede izpolnjevanja določil Uredbe o zelenem javnem naročanju.

 • V jesenskem času se nadaljuje sezona nabiranja gob in drugih gozdnih plodov, gozdovi pa so tudi priljubljena izletniška točka. Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo – Gozdarska inšpekcija pa ob tem opozarja na poostren nadzor obiskovalcev gozdov, ki ga je sama ter v sodelovanju z nadzorniki z Zavoda za gozdove Slovenije in Triglavskega narodnega parka že izvajala v avgustu.

Novice

 • Poplave - kontakti Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo za kmetovalce

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) občanom – kmetovalcem, prizadetim v poplavah, sporoča kontaktne e-naslove in telefonske številke, kamor se lahko obrnejo po odgovore in nasvete, ki so v pristojnosti IRSKGLR. Gre za ravnanje z rejnimi živalmi, krmo, kmetijskimi pridelki, semeni in zaščitnimi sredstvi.

 • S pomladanskimi temperaturami se pričnejo aktivnosti smrekovih podlubnikov

  Prihaja pomlad in z njo višje temperature. Z višjimi temperaturami se prično življenjske aktivnosti smrekovih podlubnikov, tj. rojenje, zaleganje novih generacij in prehranjevanje na gostiteljskih drevesih. S svojimi aktivnostmi in načinom življenja sta osmerozobi (Ips typhographus) in šesterozobi (Pityogenes chalcographus) smrekov lubadar žuželki, ki v slovenskih gozdovih povzročata največ škode.

 • Ugotovitve lanskoletnih nadzorov prodaje sadja in zelenjave na stojnicah

  Šest pristojnih inšpekcijskih služb je danes na novinarski konferenci predstavilo ugotovitve nadzorov prodajalcev sadja in zelenjave v lanskem letu.