Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI

Skupna izjava predsednice in predsednika Strateških svetov za prehrano in za zdravstvo

V Sloveniji se že vrsto let soočamo z resnimi izzivi na področju javnega zdravja, med katerimi izstopajo prekomerno uživanje alkohola, sladkih pijač in tobačnih izdelkov. Ti izzivi neposredno prispevajo k bremenu kroničnih nenalezljivih bolezni, ki ne le poslabšujejo kakovost življenja prebivalcev, temveč tudi močno obremenjujejo zdravstveni sistem.

V podporo nedavno sprejeti uredbi vlade o povišanju trošarin na alkohol, zlasti pivo, želiva poudariti, da so razlogi za ta ukrep trdno utemeljeni z vidika varovanja zdravja prebivalstva. Zvišanje trošarin ni usmerjeno v ustvarjanje dodatnih proračunskih prihodkov, ampak predvsem v zmanjšanje dostopnosti alkohola, kar dokazano vodi k zmanjšanju njegove porabe, zlasti med mladimi. Slovenija po številu smrti, povezanih z uživanjem alkohola, zaseda prvo mesto v Evropi, s skoraj petkrat višjo stopnjo umrljivosti kot je povprečje EU, kar jasno kaže na nujnost odločnih ukrepov.

Podobni ukrepi, ki so že bili uvedeni v nekaterih državah, kot na primer na Finskem in v Franciji, so prinesli pomembne zdravstvene koristi, vključno z zmanjšanjem pojavnosti bolezni jeter in srčno-žilnih bolezni. Poleg tega so izkušnje iz tujine pokazale, da višje trošarine spodbujajo tudi preoblikovanje ponudbe na trgu in zmanjšujejo količino alkohola v izdelkih.

Povišanje trošarin na alkohol je le eden od možnih ukrepov za izboljšanje zdravja prebivalcev. Strateška sveta za prehrano in zdravstvo sta na dveh skupnih sejah obširno obravnavala to problematiko in predlagala celovit nabor ukrepov, ki bi lahko bistveno pripomogli k izboljšanemu zdravstvenemu stanju prebivalstva. Nekateri od teh ukrepov, kot je obdavčitev sladkih pijač in priprava programov ozaveščanja, so že bili izvedeni. Hkrati pozdravljamo prizadevanja vlade in pristojnih institucij ter poudarjamo pomen sprejetja nadaljnjih ukrepov, kot so uvedba progresivne trošarine glede na vsebnost sladkorja, dodatne omejitve oglaševanja škodljivih izdelkov in izboljšanje dostopnosti sadja in zelenjave. Ti ukrepi bodo skupaj prispevali k bolj zdravemu življenjskemu slogu in dolgoročno razbremenili zdravstveni sistem.

Kot predsednica Strateškega sveta za prehrano in predsednik Strateškega sveta za zdravstvo pozivava k podpori in razumevanju teh ukrepov. Sočasno izražava prepričanje, da lahko s celovitim pristopom, ki združuje že sprejete in načrtovane ukrepe, bistveno izboljšamo javno zdravje in ustvarimo okolje, ki bo spodbujalo odgovorno in zdravo življenjsko izbiro.

Dr. Erik Brecelj, predsednik Strateškega sveta za zdravstvo  
Dr. Nataša Fidler Mis, predsednica Strateškega sveta za prehrano