Skoči do osrednje vsebine

Največja regionalna kibernetska vaja v Sloveniji prinaša nova znanja in okrepljeno sodelovanje

V Vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni se je danes uspešno končala devetdnevna vaja jadranskega regionalnega varnostnega kibernetskega sodelovanja (angleško Adriatic Regional Security Cyber Cooperation Exercise 24 – ARSC2EX 24).

Vaja, največja tovrstna pri nas doslej, je združila približno sto pripadnikov oboroženih sil in strokovnjakov za kibernetsko varnost iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Severne Makedonije, Albanije, Kosova ter Združenih držav Amerike.

Vaja jadranskega regionalnega varnostnega kibernetskega sodelovanja ARSC2EX 24, ki je potekala pod pokroviteljstvom Evropskega poveljstva Združenih držav Amerike (angleško United States European Command – USEUCOM) ter v sodelovanju s Slovensko vojsko in Kibernetskim centrom Ministrstva za obrambo, je imela za cilj povečati usposobljenost udeležencev na področju aktivnega spremljanja in odzivanja na kibernetske grožnje. Poleg tega je bila vaja namenjena izboljšanju sodelovanja in izmenjavi informacij med državami zaveznicami pri zaščiti kibernetskega prostora.

Udeleženci vaje so se v prvem tednu osredotočili na pridobivanje novih znanj za uporabo naprednih varnostnih orodij in tehnik za odkrivanje ter preprečevanje kibernetskih napadov. Drugi teden je bil namenjen simulaciji kibernetskih incidentov, kjer so udeleženci branili svoja omrežja, zaznavali vdore in se na njih učinkovito odzivali. Vaja je temeljila na vrsti realističnih scenarijev, ki so udeležencem omogočili, da so se preizkusili v reševanju kompleksnih varnostnih izzivov.

Na zaključni dan vaje je več kot sto vadbencev iz Slovenije in tujine uspešno končalo usposabljanje, pri čemer so pridobili nova znanja in dragocene izkušnje, ki bodo ključnega pomena za prihodnje naloge na področju kibernetske varnosti. Zaključnega dela vaje so se udeležili tudi visoki predstavniki držav udeleženk, predstavniki Ministrstva za obrambo, Slovenske vojske, Urada za informacijsko varnost in drugi. Visoke goste so seznanili s potekom in cilji vaje ter rezultati, ki so jih ekipe dosegle med vajo. Prav tako so imeli priložnost, da so si ogledali ekipe na delu in se srečali s strokovnjaki za kibernetsko varnost, ki so sodelovali na vaji.

Pomemben mejnik v organizaciji in izvedbi vaje ARSC2EX 24 je bila uporaba najsodobnejšega kibernetskega vadišča Ministrstva za obrambo, ki ga je ministrstvo prejelo v okviru financiranja Vlade ZDA novembra 2023. To vadišče omogoča izvedbo zahtevnih nacionalnih in mednarodnih vaj s področja kibernetske varnosti, kar potrjuje zmožnost Slovenije, da gosti in izvede tako obsežne in kompleksne vaje.

Vaja ARSC2EX 24 predstavlja pomemben korak naprej za Slovenijo, saj smo potrdili, da smo zmožni izvajati obsežne mednarodne kibernetske vaje na lastnem kibernetskem vadišču in da smo kredibilni partner v regiji in širše. Uspešna izvedba vaje je pokazala, da Slovenija ne le razpolaga z ustreznimi zmogljivostmi, ampak tudi z znanjem in usposobljenostjo za učinkovito zaščito kibernetskega prostora, ki je v sodobnem svetu izredno ranljiv in izpostavljen številnim grožnjam.

Zadnja leta so pokazala, da je sodelovanje na področju kibernetske varnosti ključno za uspešen boj proti vse bolj sofisticiranim kibernetskim napadom. Vaja ARSC2EX 24 je še enkrat potrdila pomen mednarodnega sodelovanja in izmenjave informacij, ki sta ključna za zagotavljanje varnosti nacionalnih komunikacijsko-informacijskih sistemov. Udeleženci so se med vajo ne le učili novih tehnik in pristopov, ampak so tudi krepili medsebojno zaupanje in gradili trdne odnose, ki bodo pripomogli k učinkovitejšemu skupnemu odzivanju na kibernetske grožnje v prihodnosti.