Skoči do osrednje vsebine

7. Delovno omizje GO! 2025 Skupnega odbora Slovenija – Furlanija-Julijska krajina

V Ljubljani je danes potekalo 7. Delovno omizje GO! 2025 Skupnega odbora Slovenija – Furlanija-Julijska krajina. Zasedanje sta vodila sopredsedujoča delovemu omizju, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan in državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Državni sekretar mag. Marko Rusjan je med drugim tudi vodja vladne medresorske delovne skupine za izvedbo projekta Evropska prestolnica kulture (EPK), medtem ko je državna sekretarka Vesna Humar koordinatorica sodelovanja med Vlado Republike Slovenije in deželo Furlanijo-Julijsko krajino za izvedbo EPK.

Med ključnimi temami zasedanja je bila vzpostavitev proste kulturne cone v tako imenovanem EPK distriktu, kar vključuje nujno poenostavitev administrativnih postopkov na obeh straneh meje za lažjo izvedbo dogodkov. Sogovorniki so govorili tudi o čezmejnem načrtu za mobilnost z zagotovitvijo kompatibilnosti čezmejnih javnih prometnih povezav, tako železniškega kot avtobusnega prometa, ter krepitvi čezmejnega sodelovanja na področju turizma, športa in promocije.

Državni sekretar mag. Marko Rusjan je ob tem poudaril: "Današnji sestanek je bil v Ljubljani tudi z namenom, da poudarimo, da je EPK GO! 2025 projekt nacionalnega pomena. Kot veste, so priprave v polnem teku in potekajo dobro. Ministrstvo za kulturo je nedavno projektu zagotovilo dodatno finančno podporo, dodatne tri milijone evrov, kar bo gotovo prispevalo k uspešni izvedbi Evropske prestolnice kulture. Prepričan sem, da bo ta projekt na obeh straneh meje pustil trajne sledi tako na področju kulture kot tudi infrastrukturno z izgradnjo zunanjega avditorija SNG Nova Gorica in predvsem nadgradil že sedaj odlično medsosedsko sodelovanje z novimi oblikami povezovanja, kot je ravno primer javnega potniškega prometa."

Državna sekretarka Vesna Humar je v izjavi za medije po zaključku delovnega srečanja povedala, da Republika Slovenija in Avtonomna dežela Furlanija-Julijska krajina odlično sodelujeta pri pripravi Evropske prestolnice kulture. "Dobro poteka tudi sodelovanje pri oblikovanju skupnega kulturnega programa, katerega bistven del so dejavnosti slovenske skupnosti v Italiji. Vsi si želimo, da bi bila Evropska prestolnica kulture čim bolj uspešna, da bi leta 2025 mesti zasijali. Hkrati pa, da bi se vzpostavila tudi dediščina, da bi skozi Evropsko prestolnico kulture prihajali do rešitev na področju kulture, jezika, športa, turizma, promocije, ki bi olajšali in izboljšali življenje prebivalcev na obeh straneh meje," je poudarila državna sekretarka.

Skupni odbor Slovenija – Furlanija-Julijska Krajina je bil ustanovljen leta 2015 s ciljem krepitve neposrednih stikov in sodelovanja med ministrstvi in službami Vlade Republike Slovenije ter Deželnim odborom Furlanije-Julijske krajine. Predstavlja učinkovit okvir za krepitev povezav in reševanje vprašanj posebnega pomena za čezmejni prostor in ljudi, ki tam živijo. Sedmo omizje odbora je bilo namenjeno sodelovanju na področju priprave in izvedbe Evropske prestolnice kulture GO! 2025. Sodelovanje med Republiko Slovenijo in Avtonomno deželo Furlanijo-Julijsko krajino se je prav v pričakovanju prevzema naslova Evropska prestolnica kulture 2025 Nova Gorica – Gorica še dodatno okrepilo.