Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na Dubrovnik forumu: "Vlaganje v znanost in raziskave je ključno za močno EU"

Zaključuje se 17. Dubrovnik forum, ki se ga je udeležila podpredsednica vlade ter ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Forum, ki letos poteka pod naslovom Nevarne ožine in varni prehodi (angleško Dire Sraits and Safe Passages), se osredotoča na naraščajoče gospodarske in varnostne globalne izzive ter ponuja platformo za prepotreben dialog in iskanje rešitev.

"Evropa se sooča s številnimi izzivi, od demografije do demokracije. Nedavne evropske volitve so pokazale jasen trend porasta skrajne desnice in vprašati se moramo, kaj nam državljanke in državljani s tem sporočajo, ter kako odgovoriti na njihovo nezadovoljstvo. V Sloveniji, kjer letos obeležujemo 20. obletnico vstopa Slovenije v EU, se spominjamo tudi vseh prednosti, ki jih je Unija prinesla. Življenje ljudi se je dejansko izboljšalo in prepričana sem, da gre pri EU za izjemen projekt, ki sloni na pravih vrednotah. A hkrati moramo biti vizionarski in razmišljati o tem, kako narediti Evropo močnejšo. Odgovor je jasen: okrepiti moramo vrednote, ki nas povezujejo," je v razpravi z naslovom Quo vadis, Evropa? poudarila ministrica Fajon.

"Močna Evropa pomeni močan glas Unije v svetu. Glas za obrambo mednarodnega reda in Ustanovne listine Združenih narodov. Močna Evropa je tudi konkurenčna in odporna Evropa, ki pospešeno vlaga v znanost in raziskave. Nenazadnje pa je močna Evropa razširjena Evropa, tako na Zahodni Balkan kot na vzhod. Slovenija bo tudi v prihodnje glasna zagovornica širitve, hkrati pa v pristopnih pogajanjih predlagamo konkretne rešitve, kot je uporaba kvalificirane večine namesto soglasja, ki bi znotraj samega pogajalskega procesa pospešila postopek in onemogočila blokade, nastale zaradi notranjepolitičnih vprašanj," je še povedala ministrica.

Ob hrvaškem političnem vrhu so se foruma udeležili tudi Visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko EU Josep Borrell, zunanji ministri regije Zahodni Balkan, vodje italijanske, ukrajinske in armenske diplomacije Antonio Tajani, Dmytro Kuleba in Ararat Mirzoyani, visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus in drugi. Forum je bil zato priložnost za veliko koristnih in zanimivih pogovorov o skupnih globalnih izzivih.