Skoči do osrednje vsebine

Generalni direktor Šešum na konferenci Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj

Generalni direktor za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve dr. Slobodan Šešum se je udeležil konference Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) na visoki ravni o jugovzhodni Evropi v Parizu.

Na konferenci je OECD predstavil četrto izdajo svoje vodilne publikacije za Zahodni Balkan Obeti o konkurenčnosti 2024 in Digitalno podatkovno vozlišče, ki je rezultate prvič predstavilo v interaktivni obliki. Na podlagi ugotovitev iz publikacije se je konferenca poglobila v politike, ki bodo pospešile socialno-ekonomsko približevanje držav Zahodnega Balkana k OECD in EU. Udeleženci so razpravljali o načinih za pospeševanje trajnostnega gospodarstva v regiji s preučevanjem petih skupin politik, ki sestavljajo obete o konkurenčnosti 2024: poslovno okolje, spretnosti, povezljivost in infrastruktura, ozelenitev in digitalizacija.

Generalni direktor dr. Šešum je sodeloval na ministrskem panelu na temo poti za pametno zbliževanje za povečanje konkurenčnosti in pohvalil regionalni program OECD za jugovzhodno Evropo, ki od leta 2000 podpira gospodarstva Zahodnega Balkana pri oblikovanju gospodarskih reform, ki vodijo k trajnostni in vključujoči rasti. Poudaril je, da tudi Slovenija deli svoje izkušnje in znanje z državami Zahodnega Balkana na njihovi evropski poti. Med drugim jim redno nudi tehnično pomoč, nazadnje različnim ministrstvom Severne Makedonije in Črne gore za vključitev pravnega reda EU. Slovenija pomaga še pri infrastrukturnih projektih glede izpolnjevanja standardov o ravnanju z odpadno vodo. V EU je Slovenija ena najglasnejših zagovornic širitve, saj iz lastne izkušnje ve, da evropska integracija deluje. Blagovna menjava med Slovenijo in Hrvaško se je namreč v manj kot desetih letih, odkar je Hrvaška v EU, povečala za več kot trikrat. Podobne pozitivne učinke pričakujemo tudi ob vstopu drugih držav iz regije. Širitev je tudi strateškega pomena, ker si ne moremo več privoščiti, da bi imeli čisto sredi Evrope regijo, kjer potekajo boji za prevlado velikih sil, in to na področju, kjer je v zgodovini in tudi nedavno, izbruhnilo več konfliktov.

Generalni direktor je na panelu nastopil skupaj z Nikom Gjeloshajem, črnogorskim podpredsednikom vlade in ministrom za gospodarstvo, Sandro Dokić, srbsko državno sekretarko Ministrstva za okolje in prostor, Luco Niculescu, romunskim državnim sekretarjem Ministrstvo za zunanje zadeve, Renéjem Troccazom, francoskim posebnim odposlancem za Zahodni Balkan Ministrstva za evropske in zunanje zadeve, dr. Georgom Christopoulosom, grškim generalnim sekretarjem Ministrstva za gospodarstvo, Christophom Denkom, generalnim direktorjem za politiko in strategijo Evropske banke za obnovo in razvoj in Majo Handjisko Trendafilovo, direktorico Regionalne šole za javno upravo.

Konferenca je potekala v organizaciji Regionalnega programa OECD za jugovzhodno Evropo.