Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na zasedanju Sveta za splošne zadeve v Luksemburgu

Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil rednega zasedanja Sveta za splošne zadeve v Luksemburgu, na katerem je bil glavni poudarek na pripravah na junijsko zasedanje Evropskega sveta. Člani Sveta so razpravljali o osnutku sklepov ter obravnavali odprta vprašanja v zvezi z Ukrajino, varnostjo in obrambo, konkurenčnostjo, zunanjimi odnosi ter novem institucionalnem ciklu.
ministri in državni sekretarji sedijo za mizo v veliki dvorani, kjer poteka zasedanje

Zasedanje Sveta EU za splošne zadeve | Avtor: EU

1 / 2

Državni sekretar Marko Štucin je v imenu Slovenije izrazil nadaljnjo podporo Ukrajini, glede razmer na Bližnjem vzhodu pa zaskrbljenost zaradi poslabšanja humanitarnih razmer v Gazi. Povedal je, da je edino trajno zagotovilo za mir na Bližnjem vzhodu uresničitev rešitve dveh suverenih in enakopravnih držav.

V nadaljevanju je državni sekretar Štucin izrazil podporo razpravi voditeljev o varnosti in obrambi, s poudarkom na krepitvi odpornosti EU in razvoju lastnih industrijskih zmožnosti. Izrazil je strinjanje z aktivnostmi Evropske investicijske banke za podporo obrambnim dejavnostim za projekte z dvojno rabo, hkrati pa pozval k pripravi celovite ocene morebitnih nadaljnjih sprememb. Prav tako je podprl osnutek nove strateške agende EU, ki izraža ključne prioritete za prihodnjih pet let, in posebej izpostavil pomen kohezijske in kmetijske politike.

Svet za splošne zadeve je opravil tudi politično razpravo o predlogu Direktive o določitvi harmoniziranih zahtev glede preglednosti zastopanja interesov, ki se izvajajo v imenu tretjih držav na notranjem trgu, in podal politične usmeritve za njeno nadaljnjo obravnavo. Državni sekretar Štucin je izrazil zadovoljstvo z dosedanjo obravnavo v Svetu in z doseženim napredkom. Dejal je, da je Slovenija naklonjena nekaterim predlogom, ki jih je predsedstvo predstavilo v dokumentu za današnjo razpravo, predvsem predlagani ravni harmonizacije in opredelitvi definicij. Izrazil je naklonjenost predlogu, da bi nacionalni registri temeljili na skupni arhitekturi in bili povezani prek portala na ravni EU. Po oceni Slovenije bi bila sicer še boljša rešitev vzpostavitev centraliziranega registra EU.

Svet za splošne zadeve je v okviru postopka v skladu s 7. členom Pogodbe o EU opravil zaslišanje Madžarske. Postopek predstavlja eno ključnih varoval spoštovanja temeljnih vrednot EU, ki z odprto izmenjavo mnenj in dobrih praks krepi spoštovanje vladavine prava. Slovenija podpira njegovo nadaljevanje in konsistentno obravnavo teh vprašanj na Svetu EU.

Ministri in državni sekretarji so se seznanili še s poročilom predsedstva o napredku glede obravnave prihodnosti Evrope in s pozivom Litve za pripravo pregleda dejavnosti v EU v zvezi s soočanjem s tujim vmešavanjem in z dezinformacijami.