Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na Dunaju o bilateralnih odnosih in aktualnih evropskih temah

Državni sekretar Marko Štucin se je na Dunaju udeležil bilateralnih konzultacij. Srečal se je z avstrijsko zvezno ministrico za EU in ustavo Karoline Edtstadler in generalnim sekretarjem avstrijskega zveznega ministrstva za evropske in mednarodne zadeve Nikolausom Marschikom.

Državni sekretar Štucin in ministrica Edtstadler sta izmenjala poglede o aktualnih evropskih temah, posebej sta se dotaknila prihajajočega Evropskega sveta in nedavnih volitev v Evropski parlament. Govorila sta tudi o širitvi EU in o potrebnih reformah. Državni sekretar Štucin se je zavzel za to, da proces širitve oziroma pogajanj z državami kandidatkami teče sočasno z razpravo držav članic EU o potrebnih notranjih reformah. Zavzel se je za razpravo o bolj učinkovitem odločanju EU in predstavil pobudo za učinkovitejši širitveni proces.

Na srečanju z generalnim sekretarjem Marschikom sta se sogovornika osredotočila na razvoj bilateralnih odnosov in na aktualne zunanjepolitične teme. Potrdila sta dobre medsosedske politične in gospodarske odnose ter interes za poglabljanje sodelovanja. Državni sekretar Štucin se je pri sogovorniku zavzel za polno uresničitev pravic slovenske manjšine v Avstriji.

Sogovornika sta izmenjala poglede tudi na položaj v regiji Zahodnega Balkana in se zavzela za nadaljevanje prizadevanj za čimprejšnjo širitev EU v regijo. Slovenija in Avstrija sta obe veliki podpornici širitve in bosta še naprej podpirali države regije pri njihovem vstopanju v EU. Državni sekretar Štucin je sogovorniku predstavil tudi slovenske aktivnosti in stališča glede ruske agresije na Ukrajino in dogajanja na Bližnjem Vzhodu.

Konzultacije državnega sekretarja so del rednega dialoga med Slovenijo in Avstrijo. Odnosi med državama so intenzivni in razvejani, izmenjave in srečanja potekajo na praktično vseh področjih.